CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfânt este pomenit vineri. Nu se ţine post

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

09 iun. 2017, 03:49
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfânt este pomenit vineri. Nu se ţine post

Ortodoxe 
Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Alexandriei (Harți)

Greco-catolice 
Sf. aep. Chiril al Alexandriei. Harți

Romano-catolice 
Sf. Efrem, diacon înv.

Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopulul Alexandriei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 iunie.

S-a născut în Alexandria, într-o familie de vază, fiind nepot al patriarhului Teofil, și a trăit pe vremea împăratului Teodosie II (408-450). A absolvit vestita școală catehetică din Alexandria, unul dintre cele mai vechi și mai renumite centre de teologie și exegeză biblică din primele secole ale creștinismului.

A fost hirotonit diacon și apoi preot de unchiul său Teofil, patriarhul Alexandriei.

După moartea unchiului său, a fost ales patriarh și, din această poziție, s-a confruntat cu noile erezii ce tulburau Biserica, una dintre ele fiind nestorianismul (de la numele lui Nestorie, patriarh al Constantinopolului, care susținea că Maica Domnului nu este Născătoare de Dumnezeu, precum arăta dogma ortodoxă ci Născătoare de Hristos).

A participat la al III-lea Sinod Ecumenic de la Efes, din anul 431, unde a prezidat adunarea celor aproape două sute de episcopi din toată lumea, care l-a condamnat pe Nestorie și a formulat dogma ortodoxă asupra celor două puncte care făceau obiectul ereziei nestoriene: unirea celor două firi — umană și divină — în persoana lui Hristos și despre Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu.

A fost un ierarh energic, plin de zel pentru credința creștină. După 32 de ani pe scaunul patriarhal al Alexandriei, Sfântul Chiril a trecut la Domnul, într-o zi de 9 iunie., fiind trecut în rândul Sfinților Părinți ai Bisericii. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)