CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante săbători religioase.

08 iun. 2017, 03:03
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Mc. Nicandru și Marcian; Aducerea moaștelor Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat

Greco-catolice 
8 J Aducerea moaștelor sf. m. Teodor Stratilat.

Romano-catolice 
8 J Sf. Medard, ep.

Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 8 iunie.

Acești doi sfinți, Nicandru și Marcian, ostași ai Imperiului Roman, s-au hotărât, după ce L-au descoperit pe Hristos, să nu mai slujească sub arme și să își schimbe viața.

Mărturisindu-și deschis credința, au fost aruncați în temniță, iar în 8 iunie 303 au fost decapitați în cetatea Durostorum (Silistra de astăzi). Tradiția spune că Nicandru avea un copil, iar soția sa, Daria, îl așteptase timp de zece ani să se întoarcă de pe câmpul de luptă.

Astăzi este sărbătorită și aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat din cetatea Eracliei în Evhaita, patria sa.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 februarie.

A trăit în timpul împăratului Liciniu (308-321). Fiind general — numele de stratilat arată că era un mare conducător de oaste — i se încredințase cetatea Heracleea, lângă Marea Neagra.

În timpul persecuției împotriva creștinilor ordonate de Liciniu și-a mărturisit cu multă putere credința în Hristos, îndemnându-i pe toți să se lepede de închinarea la idoli A îndurat cu credință și cu bărbăție toate chinurile la care a fost supus. Iar, împăratul, văzând că nu poate să-l întoarcă la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit să i se taie capul și, astfel, s-a săvârșit în ziua de 8 februarie.

Aducerea trupului său din cetatea Heracleea în Evhaita, în stăpânirea strămoșilor săi, a fost cerut de Sfântul Mucenic Teodor celui care a privit la pătimirea sa și care îi era slujitor, pe numele său Uar acesta a și consemnat toate câte s-au întâmplat.