CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante săbători religioase.

13 iun. 2017, 03:18
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru

Greco-catolice 
Sf. m. Achilina; Sf. ep. Trifilie; Sf. Anton de Padova

Romano-catolice 
Sf. Anton de Padova, pr. înv.

Sfânta muceniță Achilina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 13 iunie.

A trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și era din Vivlos, cetate din Palestina, fiica unui înalt funcționar al imperiului, Eutolmie.

Sfânta Achilina era botezată și propovăduia credința în Hristos pentru fetele de vârsta ei, care crescuseră împreună cu ea, învățându-le să se ferească de idoli.

Pentru acest fapt a fost pârâtă la guvernatorul Ulosian de un oarecare Nicodim. Și fiind adusă la judecată, a mărturisit numele lui Hristos. Pentru aceea a fost bătută și pătrunsă prin urechi cu țepi de fier arse, atâta cât i-a dat și sângele pe nări, și i s-a încins tot capul de arsură.

Torturată, Sfânta Achilina a căzut ca moartă iar călăii săi, convinși că a murit, au ridicat-o și au aruncat-o în afara cetății. Noaptea a venit însă îngerul Domnului, i-a vindecat toate rănile, și a trimis-o sănătoasă la palatul guvernatorului, ca dovadă că cel pe care l-a mărturisit, Iisus Hristos, are toată puterea în cer și pe pământ.

Îngrozit de această vedere, guvernatorul a poruncit să i se taie capul. Sfânta Achilina a trecut la Domnul înainte ca sabia călăului să o lovească. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)