CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

02 aug. 2017, 03:23
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Aducerea moaștelor Sf. Întâi Mc. și Arhid. Ștefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul împărat Iustinian cel Mare

Greco-catolice 
Aducerea moaștelor Sf. m. arhid. Ștefan la Ierusalim

Romano-catolice 
Ss. Eusebiu de Vercelli, ep.; Petru Iulian Eymard, pr.

Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan este pomenită în calendarul creștin ortodox la 2 august.

Moaștele Sfântului Ștefan au fost descoperite în timpul Sfântului Mare Împărat și întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare (337-377). Descoperirea lor a avut loc la multă vreme după mucenicia îndurată pentru Hristos, când a fost ucis cu pietre de către iudei în primii ani ai Bisericii creștine.

După ucidere, trupul Sfântului Ștefan a stat neîngropat două zile și o noapte, fiind ridicat în ascuns de oameni trimiși de către Gamaliel, conducătorul uneia din principalele școli rabinice ale vremii. Membru al sinderiului, din partida fariseilor, Gamaliel a luat apărarea Sfințiilor Apostoli atunci când aceștia au fost aduși în fața acestui organ judecătoresc supreme.

„Și ridicându-se în sinedriu un fariseu, anume Gamaliel, învățător de Lege, cinstit de tot poporul, a poruncit să-i scoată pe oameni afară puțin, și a zis către ei: Bărbați israeliți, luați aminte la voi, ce aveți să faceți cu acești oameni. Că înainte de zilele acestea s-a ridicat Teudas, zicând că el este cineva, căruia i s-au alăturat un număr de bărbați ca la patru sute, care a fost ucis și toți câți l-au ascultat au fost risipiți și nimiciți. După aceasta s-a ridicat Iuda Galileianul, în vremea numărătorii, și a atras popor mult după el; și acela a pierit și toți câți au ascultat de el au fost împrăștiați. Și acum zic vouă: Feriți-vă de oamenii aceștia și lăsați-i, căci dacă această hotărâre sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici; Iar dacă este de la Dumnezeu, nu veți putea să-i nimiciți, ca nu cumva să vă aflați și luptători împotriva lui Dumnezeu”. (Fapte 5, 34-39)

Învățătorul Gamaliel l-a înmormântat în satul său, aflat la o oarecare distanță de Ierusalim, fiind pus într-o peșteră, într-un mormânt nou.

Mai târziu, în vreme împăratului Constantin cel Mare, care a reușit să aducă liniștea pentru creștini, preotul din sat, pe nume Luchian, a văzut vedenie și încredințat fiind a căutat ajutoare și au săpat, aflând racla în care erau sfintele moaște.

Îndată, patriarhul Ierusalimului împreună cu doi episcopi, cu clerul și cu tot poporul, închinându-se sfintelor moaște, le-au adus la Ierusalim și le-au așezat într-o biserică. După o vreme racla cu moaștele Sfântului Ștefan a ajuns la Constantinopol. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)