CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim de Paştele Blajinilor

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

24 apr. 2017, 03:17
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim de Paştele Blajinilor

Ortodoxe 
Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta

Greco-catolice 
Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Taumaturga

Romano-catolice 
Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m.; Maria a lui Cleofa și Salomea; Egbert, călug.

Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei, sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă Română în ziua de 24 aprilie.

Sfântul Ierarh Ilie Iorest s-a născut în jurul anului 1600, în Transilvania. A intrat în obștea Mănăstirii Putna, călugărindu-se sub numele de Iorest.

După moartea mitropolitului Ghenadie al Ardealului, a fost ales întâistătător al bisericii din Transilvania, primind hirotonia ca arhiereu în anul 1641 de la mitropolitul Țării Românești. 
Ca mitropolit, a retipărit la Alba lulia (1641) Evanghelia cu învățătură a diaconului Coresi (din 1580 — 1581). 
A fost înlăturat din scaun și întemnițat în februarie 1643, din dispoziția principelului Gheorghe Rakoczi I, pentru că n-a acceptat acțiunea de calvinizare a românilor. După ce a fost eliberat, Sfântul Ierarh Ilie Iorest s-a retras la Mănăstirea Putna, unde a și murit la 12 martie 1678. 
După mitropolitul Ilie a fost ales Simion Ștefan, care este și el pomenit astăzi. Acesta a tipărit Noul Testament de la Alba Iulia cu o prefață a sa și a pus problema unității limbii române.

În scaunul mitropolitan de la Alba Iulia a urmat Sava Brancovici, care s-a născut în jurul anului 1620, în Ineu. În 1656 a fost ales în scaunul vacant de mitropolit al Transilvaniei, primind hirotonia în Țara Românească, la Târgoviște. 
Deși îndelungată, păstoria lui ca mitropolit a fost tulburată de propaganda calvină pe care încercau să o desfășoare printre românii ortodocși principii maghiari calvini. Cu toate acestea, mitropolitul a luptat permanent pentru întărirea credinței ortodoxe. Printre altele, în 1675 a convocat un sobor de preoți și protopopi, luând măsuri cu privire la întărirea vieții religios-morale a preoților și credincioșilor români din Transilvania (datoria preoților de a predica și sluji în românește, măsuri privind disciplina, învățarea de către credincioși a Crezului și a poruncilor bisericești). 
În urma unui proces la Alba Iulia, mitropolitul Sava Brancovici a fost depus din treapta arhierească în 1680 și aruncat în închisoare. A trecut la cele veșnice în 1683 (sursa: Dicționarul Teologilor Români, 1996).