CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim duminică

Publicat: Sâmbătă, 19 August 2017 18:42 // Actualizat: Sâmbătă, 19 August 2017 18:42 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Ortodoxe 
Sf. Proroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor și Teoharie

Greco-catolice 
Sf. pf. Samuil; Sf. Bernard

Romano-catolice 
Ss. Bernard, abate, înv.; Samuel, profet

Sfântul Proroc Samuel este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 august. Este cel prin care în istoria poporului evreu se face tranziția între perioada judecătorilor și cea a regilor, cu aproximativ 1000 de ani înainte de Hristos. 
Originar din Muntele Efraim, Sfântul Proroc Samuel a fost fiul lui Elcana și al prorociței Ana. Pentru că multă vreme nu a avut copii, mama sa s-a rugat Domnului pentru un fiu, pe care i l-a făgăduit. Așa s-a născut Samuel, care la vârsta de trei ani a fost lăsat de părinții săi în Biserica Domnului din Silom, în îngrijirea și sub ascultarea arhiereului și judecătorului Eli.

Din tinerețe și până la o vârstă înaintată a mijlocit între israeliți și Domnul lor, Iahve, ajungând, în vremea luptelor cu filistenii judecător peste Israel. Ajuns la bătrânețe, israeliții nu au acceptat ca fii săi să îi urmeze și l-au rugat pentru un rege așa cum aveau și celelalte popoare. 
Sfântul Proroc Samuel l-a ales ca rege mai întâi pe Saul, fiu din casa lui Veniamin, una dintre cele 12 seminții ale lui Israel.

Saul a greșit în fața Domnului, neascultând porunca Lui de a nu opri din prăzile luate în urma unei lupte. Întrebat despre această, regele a răspuns că au fost luate din prăzi oi și vite spre a fi aduse jertfă Domnului Dumnezeului lui Samuel.

Răspunsul Sfântului Proroc Samuel a fost: "Au doară arderile de tot și jertfele sunt tot așa de plăcute Domnului, ca și ascultarea glasului Domnului? Ascultarea este mai bună decât jertfa și supunerea mai bună decât grăsimea berbecilor. Căci nesupunerea este un păcat la fel cu vrăjitoria și împotrivirea este la fel cu închinarea la idoli. Pentru că ai lepădat cuvântul Domnului, și El te-a lepădat, ca să nu mai fii rege peste Israel". (Regi I, 15; 22-23)

În urma greșelii acestuia a uns un nou rege al Israelului, pe David, fiul cel mai mic al lui Iesei Betleemitul, din neamul căruia se va naște Mântuitorul Iisus Hristos.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar 20 august calendar ortodox calendar ortodox 2017
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6663
RON
20 Jun
noapte 18 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H