CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim duminică

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

RomaniaTV.net
23 sept. 2017, 20:23
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim duminică

Ortodoxe 
Sf. Întâia Mare Mc. și întocmai cu Apostolii Tecla; 
Sf. Cuv. Siluan Atonitul

Greco-catolice 
Sf. m. Tecla

Romano-catolice 
Sf. Gerard, ep. m.

Sfânta Întâia Mare Muceniță, întocmai cu Apostolii, Tecla, pomenită în calendarul creștin ortodox la 24 septembrie, era din Iconia, o cetate din Asia Mică.

Era în vârstă de optsprezece ani, atunci când apostolii Pavel și Barnaba au venit în acele ținuturi, propovăduind Evanghelia.

Printre cei creștinați de Sfinții Apostoli a fost și Sfânta Muceniță Tecla, care logodită fiind a rupt logodna și a plecat pe urmele Sfântului Apostol Pavel, în Antiohia Pisidei. Aici, un tânăr păgân pe nume Alexandru, pentru că nu a reușit să și-o facă însoțitoare, a denunțat-o prefectului cetății spunând că este creștină.

A fost prinsă și osândită să fie dată la fiare. Animalele nu s-au atins de ea, ci au devenit blânde, Sfânta Tecla fiind eliberată. A plecat din această cetate, propovăduind credința prin multe alte locuri, și-a încheiat viața la adânci bătrâneți în pustnicie, în ținutul Seleuciei.

Tot astăzi se face pomenirea Sfântului Cuvios Siluan Atonitul. 
Sfântul Siluan s-a născut în anul 1866 într-o familie modestă de țărani ruși. La 26 de ani a mers la Muntele Athos, unde a practicat rugăciunea inimii și s-a nevoit pentru Hristos. A trecut la Domnul după o suferință de opt zile, în anul 1938.

În 1987, la 26 noiembrie, Patriarhia Ecumenică — sub a cărei jurisdicție se află comunitatea Sfântului Munte al Athosului — a proclamat sfințenia starețului Siluan Aghioritul, ca acesta să fie numărat împreună cu bărbații cuvioși și sfinți ai Bisericii.