CALENDAR ORTODOX 2017. Ce sfinţi sărbătorim marţi

CALENDAR ORTODOX 2017. Marti il sarbatorim pe Sfantul Mucenic Agatonic, fost cetatean al Nicomidiei. A convertit la crestinism pe multi pagani.

RomaniaTV.net
21 aug. 2017, 16:23
CALENDAR ORTODOX 2017. Ce sfinţi sărbătorim marţi

CALENDAR ORTODOX 2017.Mucenicul lui Hristos, Agatonic, se afla in Nicomidia pe vremea imparatului Maximian, intorcand pe elini de la idoli si aducandu-i la Hristos, scrie CrestinOrtodox.ro. El a fost prins de comitul Evtolmie. Acest comit, cand a fost trimis de imparat in tara Pontului pentru uciderea crestinilor, calatorind pe mare in corabie, a ajuns la locul care se numea Carpin si acolo a aflat pe Sfantul Zotic cu ucenicii lui, marturisind pe Hristos. Deci i-a osandit pe ei la moartea de cruce, iar pe Zotic luandu-l cu sine, s-a intors in Nicomidia. Acolo a prins pe un oarecare Princips care era invatat de Sfantul Agatonic credinta crestineasca si, legandu-l cu Agatonic si cu ceilalti crestini, intre care erau Teoprepie, Achindin si Severian, i-a dus in Tracia, unde a venit si imparatul, ca acolo sa chinuiasca pe sfinti.

Pe cand erau in tara ce se numea Potama, comitul a ucis pe Sfintii Zotic, Teoprepie si Achindin, deoarece nu mai puteau sa umble, din pricina batailor ce li se dadusera mai inainte. Si mergand aproape de Calcedon, a omorat si pe Sfantul Severian, care marturisea pe Hristos cu indrazneala, iar pe Sfantul Agatonic si ceilalti mucenici i-a dus in Vizantia si, acolo muncindu-i, a mers cu ei in Silivria, la locul ce se numeste Amus, pentru ca acolo era Maximian, si acolo Sfantul Mucenic Agatonic si toti crestinii adusi din Nicomidia, fiind intrebati si chinuiti desavarsit, au luat judecata cea de moarte, taindu-li-se capetele pentru Domnul nostru Iisus Hristos.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintei Mucenite Antuza si a Sfantului Mucenic Atanasie, episcopul;

– Mucenicilor Harisim si Neofit;

– Sfintilor Mucenici Irineu, Or si Oropsis.