CALENDAR ORTODOX 2017: Cruce roşie, sărbătoare însemnată pentru cei păgubiţi. Rugăciunea de duminică face minuni

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă sfinţii din calendarul creştin pe care îi sărbătorim duminică, 10 decembrie.

09 dec. 2017, 14:42
CALENDAR ORTODOX 2017: Cruce roşie, sărbătoare însemnată pentru cei păgubiţi. Rugăciunea de duminică face minuni

Ortodoxe 
Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf 

Greco-catolice 
Sf. m. Mina, Ermoghen și Eugraf; Fer. Anton Durcovici

Romano-catolice 
Fer. Anton Durcovici, ep. m.; Ss. Eulalia, fc. m.; Maur, m.

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 10 decembrie. 
Cei trei sfinți mucenici au trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-313), în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor. Sfântul Mina era din Atena, un mare învățat și orator, care își păstra ascunsă credința în Hristos. În urma unor tulburări care au izbucnit în orașul egiptean Alexandria, împăratul a decis să trimită un om de încredere acolo, alegându-l pe Sfântul Mucenic Mina.

Sfântul mucenic a pus capăt certurilor din oraș dintre creștini și cei de alte religii, sfătuindu-i pe creștini să-și păstreze credința. 
Aflând împăratul că Sfântul Mucenic Mina este creștin a trimis un alt demnitar, Ermoghen, să-l convingă să apostazieze sau, în caz contrar, să-l ucidă. Sfântul Mina nu s-a lepădat de Hristos, astfel că a fost supus la torturi cumplite, pe care îndurându-le cu bărbăție a reușit să-l impresioneze pe Ermoghen, care s-a botezat și el. 
Sfântul Mucenic Mina și Sfântul Mucenic Ermoghen au fost uciși împreună cu notarul Sfântului Mina, Sfântul Evgraf, care, văzând supliciul îndurat de stăpânul său, l-a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos.

Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintii Mina si Ermoghen s-au nascut amandoi la Atena. Acestia au locuit insa in Bizant fiind in slujba imparatului Maximian.  Mina, vestit pentru marea sa invatatura si darul elocintei a fost trimis de catre  imparat la Alexandria pentru a restabili linistea orasului. Sfantul Mina a mers si a restabilit cu adevarat ordinea, dar pe crestini i-a lasat in pace, declarandu-se crestin. Afland despre ceea ce s-a intamplat, imparatul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina sa renunte la credinta crestina, si pentru a-i persecuta pe crestini. 

Ermoghen a implinit ordinul imparatului: el l-a adus pe Sfantul Mina inaintea judecatorului, i-a taiat picioarele si limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat in inchisoare. Dar acolo S-a pogorat la Sfantul Mina tamaduindu-l, Domnul Iisus Hristos. Vazandu-l pe Sfantul Mina vindecat cu desavarsire, Ermoghen s-a convertit si el la crestinism,  fiind  botezat de Sfantul Mina. Ermoghen a propovaduit Cuvantul lui Dumnezeu si a fost numit Episcop al Alexandriei. Imparatul i-a supus pe amandoi la chinuri, pe care sfintii le-au indurat. Privind la vitejia celor doi marturisitori si la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul si prietenul Sfantului Mina, pe nume Eugraf, a stat inaintea tribunalului si i-a strigat imparatului:  „Si eu sunt crestin!”.  Auzind aceasta insusi Imparatul l-a decapitat atunci pe Sfantul Eugraf dupa care a ordonat calailor sa-i decapiteze pe Sfintii Mina si Ermoghen. Sfintele lor moaste au fost duse in Constantinopol, unde au facut multe minuni.