CALENDAR ORTODOX 2017: Sărbătoare importantă, creştinii trebuie să meargă la biserică şi să dea pomeni. Atenţie la „pocituri”

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

RomaniaTV.net
16 iun. 2017, 12:39
CALENDAR ORTODOX 2017: Sărbătoare importantă, creştinii trebuie să meargă la biserică şi să dea pomeni. Atenţie la „pocituri”

Ortodoxe 
Sf. Mc. Manuil, Savel și Ismail, Inochentie și Felix 

Greco-catolice 
Sf. m. Manuel, Sabel și Ismael.

Romano-catolice 
Ss. Nicandru și Marcian, m.

Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 17 iunie. 
Acești sfinți mucenici erau frați, soldați în armata persană, de credință creștină, trimiși de regele Persiei la Calcedon, la împăratul Iulian Apostatul (361-363), pentru a duce un mesaj de pace.

Sfinții mucenici au ajuns în oraș în timpul unei sărbători închinată unuia dintre zeii romani, la care împăratul i-a invitat să participe. Soldații au mărturisit că sunt creștini. Mâniindu-se, împăratul Iulian a poruncit să fie aruncați în temniță. A doua zi, fiind scoși la judecată, ostașii nu și-au lepădat credința și au fost supuși la chinuri. Pentru că și-au păstrat credința în Hristos, au fost uciși prin decapitare.

Dar înainte să fie uciși, cei trei soli au încercat să facă cunoscut împăratului, care avea mintea tulburată de mânie, rolul și însemnătatea unei solii de pace, spunând că ei au fost trimiși de împăratul lor pentru așezămintele de pace, iar nu pentru zei, căci fiecare, pe care Dumnezeu voiește și precum voiește, Îl cinstește.

Nu se ridică pentru aceasta războaie între împărați, au spus Sfinții Mucenici, ci pentru cetăți și pentru țări și pentru hotarele lor se fac războaiele.

Dar tu, spuneau ei, lăsând pe acelea care sunt ale împăcării, pentru care suntem trimiși la tine, începi altele pentru care nu suntem trimiși; pentru că nu vorbești cu noi despre întregimea stăpânirii tale, nici pentru petrecerea cea pașnică a împărăției noastre cea de un hotar cu voi, ci întrebi despre zei și despre credință.

Și dacă tu ai voit aceasta, apoi să știi că noi, deși suntem perși cu neamul, însă cu credința suntem crescuți de maica noastră creștini (Viețile Sfinților).

Tradiții și superstiții. Zilele păzite. Zilele de 15-17 iunie, numite „Circovii de vară” sau „Circovii Mărinii” se țin pentru lovituri și pocituri. În special ziua de 16 iunie, consacrată Sf. Mc. Chiriac și Iulita, numită de popor „Ciurica”, e păzită pentru ca omul să nu fie „snopit” în bătăi. Ziua de 23 iulie, numită de popor „Opîrlia”, e ținută de frica arsurilor. Se păzește, în special de către femei, ziua de 25 iulie – Adormirea Sfintei Ana – ca să nu adoarmă în veci.

Superstiţii în Postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Tradiția populară consideră luna lui Cireșar ca o punte, un moment al schimbărilor. Există chiar o vorbă veche potrivit căreia „Oamenii şi vântul de iunie mai curând se schimbă!”. Bătrânii povestesc că la Sânpetru de Vară apar licuricii, scântei căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din bici. Sfântul Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei rătăciţi în pădure. Dacă fulgeră şi tună în iunie, vara va fi ploioasă şi cu belşug la grâu. Dar, dacă plouă prea mult, se strică via. Pe de altă parte, un Cireșar secetos aduce belșug la porumb. Gospodarii se bucură dacă sunt omizi în iunie, căci asta înseamnă că vor avea recolte bogate și rod din belșug la grâu și la vie. În această lună e vremea semănatului la ridichi şi gulii de toamnă, la conopida de iarnă şi a celui de-al doilea săpat la vița de vie.