CALENDAR ORTODOX 2017: Sărbătoare mare, sfântul care apără constructorii şi face minuni. Cui trebuie să-i faci urări vineri

CALENDAR ORTODOX 2017: Toma este unul dintre cei 12 Apostoli chemați direct de Mântuitor, zis și Geamănul ori Necredinciosul. Pe 6 octombrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol Toma.

05 oct. 2017, 09:25

CALENDAR ORTODOX: Toma este unul dintre cei 12 Apostoli chemati direct de Mantuitor, zis si Geamanul ori Necredinciosul. Pe 6 octombrie, Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Apostol Toma.

I se mai spune Geamanul. Deoarece numele sau, tradus vechea limba aramaica inseamna „geaman”. Dar in calendarul ortodox, ziua pomenirii sale e marcata cu cruce neagra. Caci a fost chemat sa-i fie ucenic lui Iisus Hristos in propovaduirea credintei crestine. Si atat de credincios I-a fost, incat a fost gata sa moara pentru El, indemnandu-i si pe ceilalti Apostoli sa faca la fel.

Sfantul Toma este facator de minuni

La fel ca si ceilalti Apostoli, Toma a fost pescar in tinutul Galileei. Scrierile bisericesti spun ca, dupa Pogorarea Sfantului Duh, Toma a plecat sa propovaduiasca Evanghelia pe pamanturile Indiei. Acolo, a ridicat biserici, a hirotonit preoti si a sfintit episcopi. A convertit la crestinism multi credinciosi, printre care si surorile Tertiana si Migdonia, sotii de principi indieni pagani. De aici i s-a si tras moartea de martir, ucis cu lancile de soldati, pe 6 octombrie, scrie bzc.ro.

A lasat in urma sa scrieri religioase extrem de importante, precum Apocalipsa dupa Toma si Evanghelia Copilariei, in care e descrisa perioada controversata a copilariei lui Iisus. Ii este dedicata si prima duminica dupa Pasti, „Duminica Tomii”. E patronul spiritual al arhitectilor, zidarilor si pietrarilor. Fragmente din moastele sale facatoare de minuni se afla la Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Insula Patmos, in Grecia, iar o alta parte in localitatea Ortona, in Italia.

fântul Toma, 6 octombrie calendar ortodox. Porecla să de „Toma-Necredinciosul” i se trage de la faptul că acesta nu a crezut relatările ucenicilor despre Învierea lui Iisus. La 8 zile de la Înviere, Mântuitorul i se arată lui Toma arătându-i rănile ceea ce l-a determinat pe Toma să meargă în întreagă lume să răspândească vestea Învierii Mântuitorului, regretând că s-a îndoit de spusele ucenicilor.

În călătoriile sale propovăduind Învierea Domnului înfiinţează şi mai multe Biserici Creştine în Palestina, Mesopotamia, Etiopia, India şi Partia. Pe când propovăduia cuvântul lui Hristos în India reuşeşte să îi convertească pe soţia guvernatorului din Melipur (din sudul Indiei) şi pe fiul acestuia. Guvernatorul, mâniat, ordonă că Toma să fie întemniţat şi torturat. Sfârşeşte prin a fi străpuns de suliţe după care Domnul îl ia la el în Ceruri.

Sfântul Toma, 6 octombrie calendar ortodox. În arta bisericească Sfântul Toma este prezentat că stand în genunchi în faţă Mântuitorului şi atingandu-i coapsă.