CALENDAR ORTODOX 2017: Sfantul făcător de minuni. Ce trebuie să faci vineri pentru sănătate şi protecţia culturilor

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este prăznuit, în Biserica Ortodoxă, pe 20 ianuarie. Este unul dintre sfinții respectați în popor, fiind protectorul livezilor și recunoscut drept vindecător de boli grave.

19 ian. 2017, 13:52
CALENDAR ORTODOX 2017: Sfantul făcător de minuni. Ce trebuie să faci vineri pentru sănătate şi protecţia culturilor

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Vas și Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin și Rim

Greco-catolice 
Sf. Eftimie cel Mare

Romano-catolice 
Ss. Fabian, pp. m.; Sebastian, m.

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 ianuarie. 
Cuviosul Eftimie cel Mare s-a născut în vremea împăratului Grațian (375-383), în cetatea Melitina din Armenia, într-o familie bogată și evlavioasă. A avut parte de o bună educație creștină, hirotonit preot a fost numit exarh al mănăstirilor din jurul cetății.

Pentru că dorea o viață de liniște a plecat în cele din urmă la Ierusalim, unde s-a închinat Sfintei Cruci și Sfintei Învieri și la celelalte sfinte locuri. A mers apoi la purtătorii de Dumnezeu părinți, cei de prin pustie, așezându-se în cele din urmă într-o chilie din apropierea Mănăstirii Faran, la câțiva kilometri de Ierusalim. Aici a trăit cinci ani.

După această perioadă, s-a retras pentru liniște în diferite locuri și a întemeiat o mănăstire în pustiul Iudeei, adunându-se în jurul său mulți frați.

Povățuindu-i pe aceștia, Sfântul Eftimie spunea că monahii se cuvine a se osteni trupește, mai ales cei tineri, după cuvântul Apostolului care zice: „… n-am mâncat de la cineva pâine în dar, ci, cu muncă și cu trudă, am lucrat noaptea și ziua, ca să nu împovărăm pe nimeni dintre voi … Căci și când ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce”. (II Tesaloniceni 3,8) 

La vârsta de 29 de ani, a ajuns la ierusalim și a viețuit într-o peșteră, alături de Cuviosul Teoctist. A săvârșit minuni nenumărate, reușind chiar să hrănească și să sature sute de oameni cu numai câteva pâini. A vindecat boli grele, a adus ploaia la vreme de secetă și a transformat pământul neroditor în teren fertil. 
     
A fost un mare apărător al dreptei credințe, împotriva ereziilor lui Nestorie și Eutihie, condamnate de sinoadele ecumenice III (Efes, 431) și IV (Calcedon, 451). A reușit să o aducă din nou la ortodoxie pe împărăteasa Eudochia, care era de partea ereziei monofizite (susținută de Eutihie). 
Cuviosul Eftimie a murit la vârsta de 97 de ani, în timpul împăratului Leon I Tracul (457-474), lăsând în urma sa mulțime de ucenici.

În această zi sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Vas și Eusebiu. Acești sfinți mucenici au pătimit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Erau senatori și oameni bogați. Au crezut în Iisus Hristos și au primit sfântul botez. Fiind de față în Nicomidia în momentul când episcopul Teopempt a pătimit, au mărturisit și ei că sunt creștini. Au fost supuși supliciilor împreună cu cinci slujitori ai lor, primind în cele din urmă cununa muceniciei.