CALENDAR ORTODOX 2017. Un mare sfânt este prăznuit vineri de Biserica Ortodoxă. Sfinţii Mihail şi Gavril în calendarul catolic

CALENDAR ORTODOX 2017. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

28 sept. 2017, 14:32
CALENDAR ORTODOX 2017. Un mare sfânt este prăznuit vineri de Biserica Ortodoxă. Sfinţii Mihail şi Gavril în calendarul catolic

CALENDAR ORTODOX 2017. Pe 29 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Chiriac Sihastrul.

Sfantul Chiriac Sihastrul s-a nascut la anul 448, in vremea imparatului Teodosie cel Mic, in Corint. Fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului, inca de copil a fost hirotesit citet al bisericii catedralei. La varsta de optsprezece ani Chiriac ajunge la Ierusalim unde il cunoaste pe Sfantul Eftimie, care, i-a prorocit ca va ajunge un mare duhovnic. Sfantul Efitimie l-a tuns in monahism trimitandu-l totodata la Sfantul Gherasim de la Iordan. Aici Sfantul Chiriac a petrecut vreme de noua ani.

A fost cunoscut atat pentru nevointele sale cat si pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul il aminteste ca „puternic vindecator al bolnavilor, si bland mangaietor al celor intristati”. Sfantul Chiriac a fost si un mare luminator al Bisericii, Stalp al Ortodoxiei, luptand mai ales impotriva ereziilor lui Origen.

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia

Greco-catolice 
Cuv. Chiriac Sihastrul

Romano-catolice 
SS. Mihail, Gabriel și Rafael, arhangheli

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, pomenit în calendarul creștin ortodox la 29 septembrie, era din Corint, fiul unui preot pe nume Ioan și nepotul episcopului cetății, Petru.

A trăit în vremea împăraților bizantini Teodosie II (408-450) și Leon (457-474), fiind pus de episcopul Petru în slujba de citeț al bisericii. 
La optsprezece ani a plecat la Ierusalim și s-a făcut monah, trăind până la vârsta de șaptezeci de ani în diferite obști monahale. 
S-a retras la șaptezeci de ani în pustie, făcându-se vestit pentru darul său de tămăduire a bolnavilor.

La liniște a trăit până la vârsta de o sută nouă ani.