CALENDAR ORTODOX 2017: Zi de post şi rugăciune, sărbătoare pentru creştini

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

18 aug. 2017, 04:26
CALENDAR ORTODOX 2017: Zi de post şi rugăciune, sărbătoare pentru creştini

Ortodoxe 
Sf. Mc. Flor și Lavru

Greco-catolice 
Sf. m. Flor și Laur 


Romano-catolice 
Fer. Paula Montaldi, fc.

Sfinții Mucenici Flor și Lavru sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 18 august. Cei doi sfinți erau frații gemeni, tăietori în piatră. Acest meșteșug îl învățaseră de la Sfinții Proclu și Maxim, care în urma mărturisirii lui Hristos au fost omorâți. 
Cei doi frați au primit bani de la împăratul Liciniu (307-324) să zidească un templu. Sfinții au dat banii la săraci și au ridicat templul într-un timp foarte scurt, ziua lucrând iar noaptea rugându-se la Dumnezeu.

Preotul de la templul păgân, martor fiind la lucrarea Sfinților Flor și Lavru, s-a convertit la creștinism și împreună cu cei doi sfinții, cu săracii care primiseră banii, a dărâmat statuile zeilor și a închinat lăcașul lui Hristos. Aflând de toate acestea, Liciniu a ordonat să-i ardă pe toți, într-un cuptor aprins, în afara celor doi frați.

Sfinții Mucenici Flor și Lavru au fost legați de o roată, bătuți și aruncați într-un puț adânc unde și-au dat sufletele. Moaștele Sfinților Flor și Lavru, care au fost scoase de aici după o vreme și așezate în racle, izvorau mir celor ce se apropiau de ele.