CALENDAR ORTODOX 2017: Vineri este pomenit sfântul viilor

CALENDAR ORTODOX 2017: Biserica Ortodoxă îl pomenește, pe 16 iunie, pe Sfântul Ierarh Tihon, episcopul Amatundei, mare făcător de minuni. În popor, oamenii îl respectă pe Sfântul Tihon drept protector al viței de vie.

16 iun. 2017, 03:12
CALENDAR ORTODOX 2017: Vineri este pomenit sfântul viilor

Ortodoxe 
Sf. Ier. Tihon, episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Apoloniadei

Greco-catolice 
Sf. ep. Tihon Taumaturgul

Romano-catolice 
Ss. Benone, ep.; Iudita, văduvă, m.

Sfântul Ierarh Tihon, episcopul Amatundei, pomenit în calendarul creștin ortodox la 16 iunie, este originar din Amatunda (Cipru), dintr-o familie de creștini profund religioși.

Pentru că era apropiat de slujbele bisericești a fost rânduit mai întâi citeț, apoi a fost sfințit diacon, iar la moarte episcopului Memnon, a fost hirotonit episcop al cetății de către Sfântul Epifanie, arhiepiscopul Ciprului.

S-a dedicat propovăduirii Evangheliei, fiind foarte mulți locuitori păgâni în cetate, a arătat grijă de cei săraci, dragostea sa față de aproapele său fiind renumită. Pentru această dragoste a fost învrednicit cu darul facerii de minuni. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)

Una dintre minunile pentru care credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Tihon este aceea de a fi înfipt o viță de vie uscată în pământ, care s-a prins imediat și chiar a rodit înainte de vreme. Se spune că viţa scotea struguri pârguiți la începutul fiecărei sfinte liturghii, pentru ca, la finalul slujbelor, boabele să fie coapte și numai bune de cules.