CALENDAR ORTODOX 2017: De ce este bine să faci pomeni duminică

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. Sfânta Cuvioasă Pelaghia a fost artistă a teatrului din Antiohia. Era o femeie de moravuri ușoare. S-a convertit la creștinism, pocăindu-se pentru păcatele ei, datorită episcopului Non din Iliopoli. Acesta a botezat-o și i-a dat numele de Pelaghia, apoi a încredințat-o preacuvioasei diaconița Romana să o povățuiască pe calea cea bună. Averea pe care o deținea a împărțit-o servitorilor și Bisericii, iar la opt zile de la botez a mers, în taină, la Ierusalim. Aici, s-a retras în pustiu într-o chilie și a luat numele de Pelaghie deghizându-se în călugăr.

07 oct. 2017, 10:11

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia

Greco-catolice 
Sf. cuv. Pelaghia

Romano-catolice 
Sf. Pelagia, fc. m.

Cuvioasa Pelaghia este pomenită în calendarul creștin ortodox la 8 octombrie 
A trăit în Antiohia și era numită de cetățenii acestei cetăți, Margareta, pentru podoabele frumoase și scumpe cu care se înfrumuseța, fiind înconjurată de o mulțime de admiratori.

Într-o zi, alaiul format din tineri și din tinere care o însoțeau pe Margareta a trecut pe lângă biserica în care unul dintre monahii cu viață desăvârșită din mănăstirea Tavenisioților din Egipt, episcopul Non, ținea o cuvântare în timpul unei adunări la care participau mai mulți episcopi.

Femeia era îmbrăcată în haine scumpe având o înfățișare provocatoare. Deși ceilalți participanți la adunarea bisericească și-au întors privirea de la acel alai al stricăciunii, episcopul Non s-a uitat cu insistență după femeia din mijlocul grupului, suspinând și spunând că este copleșit de toată grija acelei femei pentru împodobirea trupului pentru că a întrecut toată grija pe care o are el pentru sufletul său.

Acea femeie, ca să fie plăcută curtezanilor ei celor pierzători, a pus atâta sârguință spre a fi frumoasă, iar el nu se sârguiește ca să fie plăcut Lui Dumnezeu, petrecând în lenevie și în neîngrijire. 
Trecând ziua în care s-a făcut văzută de episcop, a doua zi după Sfânta Liturghie, în timpul în care episcopul Non vorbea din nou mulțimii, Dumnezeu a făcut să intre în biserică și Margareta, ea care niciodată nu intrase în biserică și nici nu și-a adus niciodată aminte de păcatele sale.

Auzind cuvintele episcopului a început să plângă, înțelegând că acela spune adevărul. A căzut la picioarele episcopului Non, rugându-l să o călăuzească spre mântuire.

A primit botezul creștin cu numele Pelaghia și după opt zile a plecat din cetate la Ierusalim, îmbrăcată cu o haină veche, după ce toate averile sale le-a împărțit săracilor, orfanilor și neputincioșilor. Aici pe muntele Eleonului, în preajma Ierusalimului, și-a zidit o chilie, fără ușă numai cu o fereastră, unde a trăit până la sfârșitul zilelor.