CALENDAR ORTODOX 2018: Ajunul Sfantului Nicolae, e cruce neagră. Ziua în care se pregătesc ghetuţele

E sărbătoare importantă în calendarul ortodox al zilei de 5 decembrie, notată cu cruce albastră. În Ajun de Sf Nicolae sau Moș Nicolae, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește trei sfinți - pe Sfântul Sava, Sfântul Anastasie și Sfântul Nectarie.

04 dec. 2018, 14:09
CALENDAR ORTODOX 2018: Ajunul Sfantului Nicolae, e cruce neagră. Ziua în care se pregătesc ghetuţele

Sfântul Sava a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic (403-450). Era originar din Capadocia, iar părinții lui se numeau Ioan și Sofia. La vârstă de 18 ani ajunge la renumitul călugăr Eftimie, care îl trimite la Cuviosul Teoctist.

Acolo s-a desăvârșit și apoi a făcut multe minuni. Din minunile sale amintim că prin rugăciunea lui a izvorât apa în locuri fără de apa. A fost trimis că sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului. Se spune că, după mulți ani de nevoințe și nespuse bucurii duhovnicești, Sfântul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiască: și-a prezis data morții.vÎn secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciați și dus în Veneția.

Acesta a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit abia după înțelegerea dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei papei în Țara Sfântă, în anul 1965.

Tot pe cinci decembrie se face pomenirea:

-Sfântului Mucenic Anastasie;
-Sfântului Mucenic Diogen;
-Sfântului Mucenic Averchie;
-Cuviosului Non; a Cuviosului Grat;
-Cuviosului Nectarie;
-Cuviosului Filotei Careotul.

Sărbătoarea de cruce albastră a zilei de 5 decembrie are loc în ajun de Sf Nicoale, zi notată cu cruce roșie în calendar. Despre diferența dintre sărbătorile de cruce albastră și cele de cruce roșie aflați aici.

5 decembrie, Ajun de Moș Nicoale. Azi se pregătesc ghetuțele

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie că ghetulele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seamă dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Chiar dacă Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreagă lume, acesta își face timp să asculte și dorințele fiecărui copil în parte. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un câl alb, făcând astfel trimitere la prima zăpada care cade la începutul iernii, ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.