CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sfinţi sunt pomeniţi miercuri. Toţi creştinii trebuie să ţină cont de asta

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an. Nu uita sa te rogi si sa mergi la biserica. In Postul Pastelui, Biserica savarseste Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, in zilele de miercuri si vineri.

20 feb. 2018, 18:54
CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sfinţi sunt pomeniţi miercuri. Toţi creştinii trebuie să ţină cont de asta

Ortodoxe
Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei

Greco-catolice
Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustatie al Antiochiei

Romano-catolice
Sf. Petru Damian, ep. înv. 

Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 februarie. A vieţuit într-o mănăstire aflată în pustiul Simboli, de lângă muntele Olimp (Asia Mică).

După o viaţă ascetică aspră practicată încă din tinereţe, Sfântul Timotei s-a învrednicit de darul tămăduirii şi al alungării demonilor. A pustnicit în mai multe locuri şi s-a dus la Domnul în pace.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei. A fost unul dintre ierarhii participanţi la Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325), unde a demonstrat că învăţătura preotului Arie, cel care a provocat prima mare controversă hristologică în Biserică, poate cea mai primejdioasă, punând la îndoială Dumnezeirea Fiului, este hulitoare şi eretică. 

Pentru acest fapt, episcopii arieni Eusebiu de Nicomidia şi Teognis de Niceea au început să-i aducă tot felul de acuzaţii. Au mers până acolo încât au plătit o femeie desfrânată să jure că are un copil cu Sfântul Eustatie. Aceasta a venit într-o adunare sinodală convocată de cei doi arieni în Antiohia, cu pruncul în braţe, strigând că tatăl copilului este Sfântul Eustatie. 

Învinuit pe nedrept Sfântul Eustatie a fost depus din scaun şi exilat, iar la scurt timp a şi trecut la Domnul.

Cea care îl acuzase s-a îmbolnăvit însă grav şi, dându-şi seama de cauza cumplitei suferinţe, a recunoscut că Sfântul Eustatie era nevinovat. Femeia a mărturisit adevărul, că a fost plătită cu aur ca să pună asupra Sfântului Eustatie greşeala, cum şi de cine se plătise.

Sfintele moaşte ale Sfântului Eustatie au fost aduse după mai multă vreme în Antiohia (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).