CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfinţi sunt prăznuiţi joi

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
04 iul. 2018, 15:46
CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfinţi sunt prăznuiţi joi

Ortodoxe
Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie

Greco-catolice
Sf. Marta, mama Sf. Simeon; Sf. cuv. Atanasie Atonitul; Sf. cuv. Lampadie Taumaturgul 

Romano-catolice
Sf. Anton M. Zaccaria, pr. 

Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 5 iulie.

Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt, din părinţi evlavioşi, şi a trăit în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969). A primit o educaţie desăvârşită, studiind la şcoli faimoase din Constantinopol.

A intrat în rândul monahilor, într-o mănăstire din Kyminas. Mai târziu, părăsind această mănăstire, în căutarea unui loc mai însingurat, a ajuns la Muntele Athos, unde s-a stabilit, departe de alte aşezări monahale.

Aici cu ajutorul împăratului Nichifor Foca a început să construiască un aşezământ monahal, care ulterior avea să devină Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte. Alte trei mănăstiri au mai fost întemeiate pe Muntele Athos în vremea vieţii Sfântului Atanasie: Iviron, Esfigmenu şi Vatopedi. 

Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduiala de viaţă cenobitică (viaţă de obşte), pe baza modelului oferit de vechile mănăstiri din Palestina. 

A trecut la Domnul, într-un accident, fiind ucis sub dărâmături, atunci când cupola noii biserici s-a prăbuşit. La scurtă vreme după adormirea sa, Sfântul Atanasie a fost canonizat.

Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul este ocrotitor al Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamţ, unde a fost cinstit în mod deosebit odată cu venirea aici a ucenicilor Sfântului Paisie Velicicovschi.