CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi marţi, mulţi români le poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

10 dec. 2018, 12:51
CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi marţi, mulţi români le poartă numele

Ortodoxe
Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou

Greco-catolice
Cuv. Daniel Stâlpnicul 

Romano-catolice
Sf. Damasus I, pp. 

Sfinţii Cuvioşi Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 11 decembrie.

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitara, de lângă oraşul Samosata, pe râul Eufrat (Mesopotamia), din părinţi creştini: Ilie şi Marta. La vârsta de 12 ani a părăsit în ascuns casa părintească şi a intrat într-o mănăstire din apropierea satului natal. Sporind în nevoinţe călugăreşti, Cuviosul Daniil a ajuns împreună cu stareţul său Antohie la Sfântul Simeon Stâlpnicul. Acesta l-a chemat sus pe stâlp şi l-a binecuvântat, prorocindu-i despre multele greutăţi pe care avea să le îndure.

În urma unei descoperiri dumnezeieşti, a venit în părţile Traciei. Aici s-a închis într-un templu idolesc şi a îndurat multe ispite de la demoni. Apoi s-a suit pe stâlp şi pe stâlp a arătat multă răbdare şi mari nevoinţe pustniceşti. A îndurat arşiţa verii şi gerul iernii şi a înfruntat bătaia vânturilor. A săvârşit multe minuni, fiind vestit pentru acest lucru. S-a mutat la Domnul în preajma anului 490.

Sfântul Cuvios Luca cel Nou a trăit în timpul împăraţilor Romano I (919-944) şi Constantin al VII-lea Porfirogenetul (912-959). Era originar din Anadol (Anatolia – Asia Mică). În timpul războiului cu bulgarii, Sfântul Luca a fost soldat de rând. A scăpat cu viaţă din acel război şi s-a călugărit, sporind în viaţa duhovnicească. După ce a stat trei ani pe un stâlp, s-a dus în Olimp, apoi în Constantinopol şi în Calcedon. Acolo a trăit încă 45 de ani, tot pe un stâlp, săvârşind multe minuni. 

Şederea pe o coloană sau un stâlp este una dintre cele mai deosebite forme de viaţă ascetică singuratică, stâlpnicia fiind definită ca o formă de nebunie pentru Hristos.

În calendarul creştin ortodox sunt pomeniţi mai mulţi sfinţi care au făcut această nevoinţă pentru Hristos. Doi dintre aceştia sunt pomeniţi în această zi, Sfinţii Cuvioşi Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou, mai sunt şi Sfântul Simeon Stâlpnicul, a cărui prăznuire se face la 1 septembrie, considerat iniţiatorul stâlpniciei, Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat, a cărui prăznuire se face la 24 mai, Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, a cărui prăznuire se face la 26 noiembrie.