CALENDAR ORTODOX 2018: Este sărbătorit unul dintre cei mai învăţaţi sfinţi

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

10 mai 2018, 13:26
CALENDAR ORTODOX 2018: Este sărbătorit unul dintre cei mai învăţaţi sfinţi

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie şi Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor

Greco-catolice
Sf. m. Mochie 

Romano-catolice
Sf. Mamert, ep. 

Sfântul Mucenic Mochie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 mai.

A trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), era originar din Roma şi a fost hirotonit preot în cetatea Amfipoli din Macedonia. Propovăduitor al Evangheliei, defăima cu îndrăzneală „închinarea la idoli a romanilor”.

La serbările date în cinstea lui Dionysos, a intrat în templu şi a răsturnat jertfelnicul. A fost supus unor chinuri nemiloase, aruncat în temniţă, scos iarăşi la judecată şi torturat, apoi a fost trimis la Bizanţ unde a fost decapitat. 

Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337), care prin semnarea Edictului de la Milan, în 313, a pus capăt persecuţiilor împotriva creştinilor, a construit o biserică în cinstea Sfântului Martir Mochie, în care au fost aşezate sfintele sale moaşte.

Tot în această zi, în Biserica Ortodoxă, sunt prăznuiţi Sfinţii Metodie şi Chiril. Ei sunt numiţi „apostolii slavilor” pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă. 

Metodie şi Chiril au fost doi fraţi originari din Tesalonic care au devenit misionari creştini printre slavii din Moravia şi Pannonia.

Constantin a primit numele de Chiril cu câteva zile înainte de moarte, când s-a călugărit. Despre numele lui Metodie nu se ştie dacă era de botez sau de călugărie. Tatăl lor, Leon, era un înalt demnitar administrativ şi militar din cadrul Imperiului Bizantin. Datorită familiei nobile, cei doi fraţi au primit o educaţie aleasă.