CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoarea mare pentru creştini în 24 noiembrie

În fiecare an, în data de 24 noiembrie, Sfântul Clement, episcopul Romei, şi Sfântul Petru, episcopul Alexandriei sunt prăznuiţi de creştini.

RomaniaTV.net
24 nov. 2018, 06:29
CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoarea mare pentru creştini în 24 noiembrie

Sfântul Clement a fost ucenicul Sfântului Apostol Petru şi episcop al Romei. A suferit în timpul prigoanei lui Traian (98-117), fiind surghiunit în Cherson (Crimeea de astăzi). Acolo a fost aruncat în mare, fiindu-i legată de gât o ancoră de corabie.

Privind la martiriul său, mulţimea de credincioşi a început să se roage pentru a li se arăta lor cinstitul trup al mucenicului. Rugându-se aceştia, s-a depărtat marea mult de ţărm, iar poporul mergând pe uscat au aflat o casă de marmură în chipul bisericii. Acolo zăcea trupul Sfântului şi ancora cu care fusese înecat era aproape de dânsul.

Creştinii au vrut atunci să ia de acolo cinstitul şi sfântul trup al mucenicului, dar s-a făcut descoperire ucenicilor săi, care au fost mai apropiaţi, să lase acolo trupul Sfântului; căci în tot anul la pomenirea lui, tot aşa se va depărta marea şapte zile, făcând cale pentru cei ce vor vrea să vină la închinăciune. S-a făcut acea minune mulţi ani şi multe şi nespuse minuni se săvârşeau prin rugăciunile Sfântului. Atunci când apele nu s-au mai retras, tot prin rugăciune moaştele Sfântului Clement s-au arătat pe apă, fiind luate de către credincioşi şi duse în cetate.

Tot astăzi este pomenit şi Sfântul Sfinţit Mucenic Petru, episcopul Alexandriei. Acesta a păstorit în timpul persecuţiei împotriva creştinilor ordonate de Diocleţian. Fiind izgonit din scaun, a mers în Fenicia şi Palestina, întărind pe creştini prin scrisori şi rugăciune.

A pătimit moarte martirică, prin tăierea capului, la porunca împăratului Maximin (305-313), pentru că a reuşit să aducă pe mulţi păgâni la creştinism. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)