CALENDAR ORTODOX 2018: Sfântul are şi-a donat toată averea săracilor. Mulţi români îi poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
09 apr. 2018, 04:53
CALENDAR ORTODOX 2018: Sfântul are şi-a donat toată averea săracilor. Mulţi români îi poartă numele

Ortodoxe
Sfintele Paşti; Sf. Mc. Eupsihie; Sf. Cuv Vadim

Greco-catolice
A II-a zi de Paşti. Sf. m. Eupsihie din Cezareea

Romano-catolice
Buna Vestire; Fer. Ubald, călug.

Sfântul Mucenic Eupshie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 aprilie, s-a născut în Cezareea Capadociei din părinţi creştini.

A fost martor al persecuţiilor creştine dezlănţuite de Iulian Apostatul (361-363). Văzând cum se redeschid templele păgâne, Sfântul Eupshie a adunat un grup de creştini şi împreună au distrus un sanctuar roman vechi.

După această faptă a fost arestat şi pentru că nu s-a lepădat de credinţa în Hristos a fost torturat şi decapitat.

Pe locul mormântului Sfântului Eupshie a fost construită o biserică, după moartea împăratului.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Cuvios Vadim, care, în vremea uciderii sfinţilor patruzeci de mucenici din Persia, a fost prins, împreună cu şapte ucenici ai săi, şi din porunca împăratului Savorie au fost închişi în temniţă.

Acest sfânt era de neam foarte bogat şi, când a voit să se facă monah, toată bogăţia sa a împărţit-o săracilor. Apoi, zidindu-şi o mănăstire afară din cetate, a vieţuit într-însa.

În temniţă, a petrecut patru luni, legat împreună cu ucenicii lui, bătut aspru în toate zilele, răbdând însă cu bărbăţie, pentru nădejdea şi adevărata credinţă, pe care o avea către Dumnezeu.

A fost omorât de către un demnitar al imperiului cu numele Nirsan, care pentru faptul că era creştin a fost închis de către împărat şi se afla în temniţă împreună cu Sfântul Vadim. Temându-se însă de torturile la care urma să fie supus acesta a dat de ştire împăratului că orice îi va cere, este gata să facă.

I s-a promis atunci fostului demnitar că dacă îl va ucide pe Sfântul Cuvios Vadim va fi eliberat şi i se vor înapoia toată averile sale.

Sfântul Cuvios Vadim a fost ucis de Nirsan, prin repetate lovituri de sabie, căci mâinile acestuia tremurau, şi a trecut la Domnul în chinuri cumplite