CALENDAR ORTODOX 2018: Sfântul care îi ajută pe păgubiţi, pe cei înşelaţi şi pe ce pe cei nedreptăţiţi în procese

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

09 dec. 2018, 18:34
CALENDAR ORTODOX 2018: Sfântul care îi ajută pe păgubiţi, pe cei înşelaţi şi pe ce pe cei nedreptăţiţi în procese

Ortodoxe 
Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf 

Greco-catolice 
Sf. m. Mina, Ermoghen și Eugraf; Fer. Anton Durcovici

Romano-catolice 

Fer. Anton Durcovici, ep. m.; Ss. Eulalia, fc. m.; Maur, m.

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 10 decembrie.

Au trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-313), în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor. Sfântul Mina era din Atena, un mare învățat și orator, care își păstra ascunsă credința în Hristos. În urma unor tulburări care au izbucnit în orașul egiptean Alexandria pe fondul creșterii numărului celor care îmbrățișau religia creștină, împăratul a decis să trimită acolo un om de încredere, alegându-l pe Sfântul Mucenic Mina.

Sfântul mucenic a pus capăt certurilor din oraș dintre creștini și cei de alte religii, fără niciun efort. A împăcat amândouă părțile, poruncind ca fără de restricții să-și țină fiecare credința sa.

Aflând însă împăratul că Sfântul Mucenic Mina este creștin a trimis un alt demnitar, Ermoghen, să-l convingă să apostazieze sau, în caz contrar, să-l ucidă. Sfântul Mina nu s-a lepădat de Hristos, astfel că a fost supus la torturi cumplite, pe care îndurându-le cu bărbăție a reușit să-l impresioneze pe Ermoghen, care s-a botezat și el.

Sfântul Mucenic Mina și Sfântul Mucenic Ermoghen au fost uciși împreună cu notarul Sfântului Mina, Sfântul Evgraf, care, văzând supliciul îndurat de stăpânul său, l-a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)