CALENDAR ORTODOX 2018: Zeci de mii de români şi românce îşi sărbătoresc luni onomastica. La mulţi ani, sărbătoriţilor!

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an

18 mart. 2018, 13:26
CALENDAR ORTODOX 2018: Zeci de mii de români şi românce îşi sărbătoresc luni onomastica. La mulţi ani, sărbătoriţilor!

Ortodoxe 
Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria; Sf. Mc. Marian Diaconul 

Greco-catolice 
Sf. Iosif, patronul Bisericii Universale. Sf. m. Hrisant și Daria

Romano-catolice 

Fer. Marcel Callo, m.

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, martiri creștini din secolul al III-lea, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 19 martie.

Sfântul Mucenic Hrisant s-a născut în Egipt. Era fiul unui nobil, Polemie, care a fost ales senator la Roma, în vremea împăratului Numerian (283-284). Sfântul Hrisant a ajuns astfel din Egipt în capitala imperiului.

După ce a studiat la școli din Egipt și Roma, Hrisant a dorit să cunoască mai mult din Sfânta Scriptura. Luând legătura cu un preot creștin sihastru, pe nume Carpofor, a cerut să fie botezat, iar la scurt timp a ajuns să predice Sfânta Evanghelie la Roma.

Pentru că nu a fost cu putință ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credința creștina, tatăl sau a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân.

Tânăra Daria, preoteasă a zeiței Atena, a devenit însă și ea creștină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să trăiască separat.

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria pentru faptul că erau creștini au ajuns în cel din urmă în fața autorităților, fiind dați pe mâna unui aspru persecutor, numit Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri și auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat, împreună cu ostașii săi, cu soția și cei doi fii.

Din ordinul împăratului, Claudiu fii săi și ostașii au fost uciși, iar Hrisant și Daria au fost îngropați de vii