CALENDAR ORTODOX 2018: Denia acatistului de Bunavestire. Post negru recomandat creştinilor

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

22 mart. 2018, 12:39
CALENDAR ORTODOX 2018: Denia acatistului de Bunavestire. Post negru recomandat creştinilor

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 de ucenici ai lui

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Nicon şi cei 199 învăţăcei 

Romano-catolice
Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep. 

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon şi cei o suta nouăzeci şi nouă de ucenici ai săi sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 23 martie.

Sfinţii Mucenici au trăit în prima jumătate a secolului al treilea după Hristos. Nicon era originar din Neapolis (Italia), soldat în armata romană, în vremea împăratului Deciu (249-251).

Învăţătură despre credinţă creştină ştia de la mama sa, care era creştină, dar Sfântul Botez l-a primit mai târziu. Aflat într-o luptă, Sfântul Nicon şi-a pierdut mare parte din tovarăşi, iar el se afla înconjurat de potrivnici, atunci şi-a adus aminte de sfatul mamei sale, a făcut semnul Sfintei Cruci şi l-a chemat în ajutor pe Hristos. Atunci a scăpat nevătămat din încercuire şi a început să se roage spre a fi botezat.

După botez, Sfântul Nicon a îmbrăcat şi haina monahală într-o mănăstire din insula Hios, care avea o obşte de 190 de călugări. A fost hirotonit episcop şi i s-a încredinţat conducerea mănăstirii.

Din Hios, Sfântul Nicon a plecat împreună cu toţi monahii de sub oblăduirea sa, în Sicilia, unde a reuşit să întemeieze o mănăstire într-un munte, cu viaţa deosebită. Întreaga obşte a fost arestată însă de guvernatorul ţinutului, Quintilian, şi toţi monahii au suferit martiriu, fiind torturaţi şi apoi decapitaţi (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).