CALENDAR ORTODOX 2018: Cine respectă tradiţia de Ivandiu va avea parte de o sănătate de fier. Leacul care se pregăteşte în această zi

Publicat: Miercuri, 11 Iulie 2018 15:33 // Actualizat: Miercuri, 11 Iulie 2018 16:05 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2018: De Ivandiu, credincioșii ortodocși de rit vechi au superstițiile lor. În ziua de 12 ale lui Cuptor, ucrainienii, lipovenii, rușii și toți cei care respectă calendarul ortodox de rit vechi celebrează Ivandiu, un amestec de sărbători, plin de obiceiuri străvechi.


 

CALENDAR ORTODOX 2018: Data de 12 iulie are o importanță aparte pentru ortodocșii de rit vechi, în special pentru cei de origine slavă. Și asta pentru că ei sărbătoresc Petra i Panila. E un moment ce reprezintă echivalentul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru restul ortodocșilor.

Petra i Panila sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel, simboluri ale credinţei de nestrămutat şi ale sacrificiilor supreme în numele Domnului, modele de dăruire, devotament, perseverență și curaj. Sfinții Petra i Panila sunt respectați cu fastul cuvenit, căci viețile lor s-au dovedit a fi modele de credință, s-au aflat la temelia răspândirii creștinismului și a propovăduirii credinței, jertfindu-se în numele lui Hristos. Fiind unul dintre marile praznice religioase, Biserica le dă credincioșilor care au postit dezlegare la pește, untdelemn și vin. Pe de altă parte, momentul religios important coincide, în tradiția folclorică, cu Sânzienele sau Ivandiu, cum e știută sărbătoarea la ucrainieni.

Pentru că Ivandiu reprezintă un amestec de sărbători, în care se împletesc obiceiuri religioase și folclorice străvechi, oamenii au păstrat tradiția și au transmis-o din generație în generație. De Sânziene, casele şi porţile gospodarilor sunt împodobite cu frunze de nuc şi viţă de vie, pentru a ține la distanță spiritele rele și a avea parte de belșug și sănătate. Pe de altă parte, la Ivandiu, e obligatoriu să se culeagă flori de sunătoare. Acestea sunt transformate într-un medicament care se bucură de mare încredere. Florile de sunătoare se pun în ulei de măsline şi le lasă la macerat 40 de zile. Leacul astfel obținut se folosește la boli ale stomacului, mai ales la ulcer.

La data solstițiului de vară gregorian, popoarele slave obișnuiesc să respecte sărbătoarea Kupala, un obicei păgân foarte asemănător cu Drăgaicele sau Sânzienele românești. Fetele poartă cununi de flori, fac hore și înoată dezbrăcate, pentru a fi frumoase și pentru a atrage iubirea. În plus, cine respectă tradiția are parte de copii mulți și frumoși. Ritualul este menit să asigure recolte bogate și bunăstare. Curajoșii merg în pădure, în miez de noapte, pentru a căuta floarea magică ce înflorește numai acum. Cel ce o găsește devine bogat și fericit, scrie libertateapentrufemei.ro.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar 12 iulie calendar ortodox 2018 Ivandiu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6478
RON
19 Dec
noapte -3 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H