CALENDAR ORTODOX 2019. Mii de românce îşi serbează joi onomastica

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. Joi este sărbătorită Sfânta Olga. 

10 iul. 2019, 09:12
CALENDAR ORTODOX 2019. Mii de românce îşi serbează joi onomastica

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Rusiei

Greco-catolice
Sf. m. Eufemia 

Romano-catolice
SS. Benedict, abate, patron al Europei; Olga, regină 

Sfânta Mare Muceniţă Eufimia, pomenită în calendarul creştin ortodox la 11 iulie, era din Calcedon şi a trăit în timpul prigoanelor împotriva creştinilor dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305). 

Când prefectul oraşului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul zeului Ares, pentru a-i aduce ofrande, mulţi dintre creştini nu s-au supus ordinului şi s-au ascuns. Au fost însă descoperiţi şi au fost aduşi la judecata autorităţilor.

Printre creştinii care au fost aduşi în cetate se afla şi tânăra Eufimia, care mărturisindu-l cu îndrăzneală pe Hristos a fost dată pe mâinile torţionarilor. A fost arsă, bătută cu toiege şi dată spre hrană fiarelor. Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deşi nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior.

Tot astăzi, Biserica pomeneşte pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreştinării poporului rus. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, luminătorul Rusiei, prăznuit la 15 iulie, a făcut trecerea de la Rusia păgână la cea creştină.

Împărăteasa Olga a fost soţia prinţului Igor al Kievului. În 945, prinţul Igor a fost asasinat, Olga devenind regentă, întrucât fiul lor, Sviatoslav, moştenitorul tronului, era minor. 

A primit Sfânta Taină a Botezului, cu prilejul unei vizite oficiale la Constantinopol, într-o ceremonie săvârşită de patriarh, având drept naş de botez pe Constantin al VII-lea Porfirogenetul şi primind numele Elena.

În ţară, împărăteasa Olga-Elena a început propovăduirea dreptei credinţe în rândul supuşilor săi, dar eforturile sale au rămas în acel moment fără rezultat.

Din familia imperială, doar nepotul său, Vladimir, avea să primească botezul creştin. Împărăteasa Olga a trecut la cele veşnice într-o zi de 11 iulie. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)