CALENDAR ORTODOX 27 noiembrie 2019. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi miercuri

CALENDAR ORTODOX 27 noiembrie 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

26 nov. 2019, 12:28
CALENDAR ORTODOX 27 noiembrie 2019. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi miercuri

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Iacob Persul; Sf. Cuv. Natanael şi Pinufrie

Greco-catolice
Sf. m. Iacob Persul

Romano-catolice
Sf. Virgil, ep.

Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 27 noiembrie.

Sfântul Mucenic Iacob a trăit în Persia în perioada în care pe tronul Imperiului Bizantin se afla Arcadius (395-408). Sfântul Iacob provenea dintr-o familie creştină, el însuşi fiind creştin.

A ocupat funcţii înalte în administraţia persană. Din cauza vieţii agitate care se ducea la curte, Sfântul Iacob a fost ispitit însă să ia parte la ritualurile mazdeene, căzând astfel din credinţa creştină.

Venindu-şi în fire, s-a pocăit şi plângând pentru căderea sa, a fost văzut de un slujbaş de la curte şi pârât regelui că este creştin. Întrebat fiind de acesta dacă este ”nazarinean”, Sfântul Iacob a mărturisit că este creştin. A fost condamnat la o moarte exemplară, care să-i îngrozească pe cei care ar mai fi îndrăznit să creadă în Hristos. I-au fost tăiate pe rând toate membrele sale, începând cu degetele, apoi mâinile şi picioarele.

Timp de câteva ore, chinuitorii Sfântului Iacob au tăiat din trupul acestuia, şi în toată această vreme, din trupul său ieşea o bună mireasmă ca dintr-un chiparos. Iar la sfârşit, Sfântul Iacob, învingând durerea s-a rugat Sfintei Treimi să-i scoată din temniţa trupului, care era aruncat înaintea lui Dumnezeu ca o casă căzută şi ca un copac fără de ramuri, sufletul său. Atunci i-a fost tăiat capul iar Sfântul Iacob şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.