CALENDAR ORTODOX 3 AUGUST 2018: Ce sfinţi sunt prăznuiţi vineri

CALENDAR ORTODOX 3 AUGUST 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de vineri.

RomaniaTV.net
02 aug. 2018, 14:41
CALENDAR ORTODOX 3 AUGUST 2018: Ce sfinţi sunt prăznuiţi vineri

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat şi Faust; Sf. Mironosiţă Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. Isachie; Sf. Dalmat; Sf. Faust

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Martin, pustnic

Sfinţii Cuvioşii Isaachie, Dalmat şi Faust sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 3 august.

Cuviosul Isaachie este pomenit şi în ziua de 30 mai. A trăit în timpul împăratului Valens (368-378), într-o perioadă în care erezia ariană (ce nega dumnezeirea Fiului, lovind astfel încă din primele secole ale creştinismului la temelia Bisericii) era foarte răspândită, însuşi împăratul fiind eretic.

Sfântul Cuvios Isaachie este cel care a mers în faţa împăratului arian, Valens, rugându-l să lase ortodocşilor libertatea cultului lor.

Cuviosul Dalmat a fost soldat în armata lui Teodosie (379-395) şi părăsindu-şi slujba şi averile a intrat în mănăstirea lui Isaachie, împreună cu fiul său Faust. Ajuns la bătrâneţe, Cuviosului Isachie l-a lăsat pe Dalmat egumen în locul său.

Noul egumen a fost un mare apărător al dogmei ortodoxe. A participat la Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes (431), care a condamnat erezia nestoriană ce susţinea existenţa a două firi distincte ale Mântuitorului, divină şi umană, şi contesta titulatura de Născătoare de Dumnezeu a Maicii Domnului. A fost apreciat de împăratul Teodosie şi de înalţii ierarhi participanţi la Sinod.