CALENDAR ORTODOX 30 MARTIE 2018. Ce sfinţi sunt prăznuiţi în vinerea dinaintea Floriilor

CALENDAR ORTODOX 30 MARTIE 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei.

RomaniaTV.net
29 mart. 2018, 14:18
CALENDAR ORTODOX 30 MARTIE 2018. Ce sfinţi sunt prăznuiţi în vinerea dinaintea Floriilor

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. cuv. Ioan Scărarul

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 30 martie. Pe lângă această zi, Sfântului Ioan Scărarul îi este dedicată şi duminica a IV-a a Postului Mare.

A ales calea monahală de la vârsta de 16 ani, fiind primit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai. La 20 ani a fost călugărit de părintele Martirie. În ziua în care a fost tuns în monahism, un alt părinte, Stratighie, a spus despre Cuviosul Ioan că „are să fie ca o mare stea în toată lumea”; lucru care s-a şi împlinit după aceea.

După 19 ani petrecuţi sub îndrumarea părintelui său, Sfântul Cuvios Ioan Scărarul a petrecut alţi 21 de ani în pustnicie, la mică distanţă de mănăstire, pustiul Tola devenind casa sa

A avut de înfruntat multe ispite, unele venind chiar de la fraţii săi din mănăstire, care l-au acuzat că vorbeşte prea mult, pentru a fi lăudat de oameni. Din acest motiv, Sfântul Ioan şi-a impus un an de tăcere absolută, revenind la cuvântările sale alese numai după îndelungate stăruinţe ale obştii din Sinai şi ale altor credincioşi creştini care-l cunoşteau.

Sfântul Cuvios Ioan este autorul volumului „Scara dumnezeiescului urcuş”, una din lucrările cele mai importante şi mai cunoscute, folosită în Biserică pentru povăţuirea credincioşilor spre curăţarea de patimi pentru mântuirea sufletului.