CALENDAR ORTODOX: Sărbătoare mare în weekend, ziua „pricopsitului”, cine munceşte după prânz va avea parte numai de necazuri

Calendarul ortodox îi pomenește, pe 8 iulie, pe Sfântul Mare Mucenic Procopie și pe Sfânta Muceniță Teodosia, mama sa. Însă, în popor se sărbătorește Ziua Lupului, Ziua lui Procopie sau a lui Precup.

06 iul. 2018, 14:42
CALENDAR ORTODOX: Sărbătoare mare în weekend, ziua „pricopsitului”, cine munceşte după prânz va avea parte numai de necazuri

CALENDAR ORTODOX IULIE 2018. Luna lui Cuptor e plină de tradiții și superstiții. Iar femeile sunt privilegiate, dacă le respectă cum se cuvine, căci au parte numai de bine.

Procopie din Cezareea a fost unul dintre mucenicii importanți ai lui Iisus Hristos. Neania, cum se numea atunci Sfântul Procopie, făcea parte dintr-o familie din Ierusalim. Tatăl său era un credincios creștin, în vreme ce mama lui se închina la idoli păgâni. După moartea tatălui său, a auzit un glas din cer strigându-l, apoi i s-a arătat semnul crucii. Deasupra crucii apărea numele Emanuel, iar pe părți, Mihail și Gavriil. Glasul i-a spus: „Eu sunt Iisus cel rastignit, Fiul lui Dumnezeu”.

CALENDAR ORTODOX IULIE 2018, tradiţii, obiceiuri, superstiţii: ce sărbători se ţin pentru sănătate, sporul casei şi alungarea bolilor

Dar mama lui, Teodosia, i-a impus atunci să ducă jertfă idolilor. Pentru că a refuzat, mama lui l-a dat pe mâna împăratului asupritor de creștini. Așa se face că Procopie a ajuns să fie chinuit și silit să se închine la zeii păgâni. Numai că, în lăcașul păgân, puterea rugăciunilor lui Procopie a făcut ca statuile idolilor să se surpe. Iar cei prezenți, inclusiv mama lui, văzând minunea, au trecut la credința creștină. Pentru gestul lor, împăratul a poruncit ca toți să fie supuși chinurilor groaznice, apoi să fie decapitați.

Ziua Sfantului Procopie sau Pricopul: Traditii si obiceiuri de pe 8 iulie

În popor, ziua Sfântului Procopie nu este trecută cu vederea nici astăzi și mai este cunoscută și sub numele de Procopie, Pricope sau Pricopul (ziua când se “pricopsește” grâul de vară, adică dau în copt, se pârguiesc), în unele locuri spunându-i-se chiar ziua Lupului. În zonele de câmpie și deal, Sfântul Procopie este considerat a fi protectorul recoltelor, al lanurilor de grâne și a celor care munceau pe câmp, de aceea ziua lui este ținută cu sfințenie.

Nu este bine să muncești de această sărbătoare sau să îl superi pe sfânt căci în caz contrar, Sfântul Procopie poate da drumul arșiței mari în luna lui Cuptor, pârjolind ogoarele și uscând grânele înainte de vreme. Prin urmare, dacă vroiai ca grâul să nu se usuce prematur și să facă bob frumos, nu trebuia să uiți de ziua sfântului, trebuia să o respecți și să o cinstești.