CALENDAR ORTODOX 2018. Sărbătoare mare pentru creştini, cine nu o ţine are parte de boli rele. Ce nu e bine să faci de Ziua Peştelui

Sfântul Cuvios Alexie este pomenit, an de an, în toiul lunii lui Mărțișor. Românii sărbătoresc Alexiile. Este sărbătoarea legată de numele Cuviosului Alexie, celebrat la 17 martie. Despre el se spune că aduce primăvara și face natura să renască.

16 mart. 2018, 14:12
CALENDAR ORTODOX  2018. Sărbătoare mare pentru creştini, cine nu o ţine are parte de boli rele. Ce nu e bine să faci de Ziua Peştelui

Sfântul Cuvios Alexie este cunoscut și ca Alexie cel Cald sau „Omul lui Dumnezeu”. Se știe că ar fi trăit prin secolul al cincilea. A dus o viață duhovnicească exemplară. Și-a căpătat renume ca făcător de minuni, dar este considerat și patron spiritual al viețuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi, ascunse. De aceea, data de 17 martie este cunoscută în popor și drept Alexie Boji, Alexiile, Ziua peștelui, Retezatul stupilor sau Ziua șarpelui.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2018: Canonul cel mare, zi importantă pentru creştini

Sfântul Cuvios Alexie este „omul lui Dumnezeu”

Scrierile religioase spun că Alexie a fost fiu de împărat, suflet milostiv și credincios. Deși părinții i-au găsit mireasă pe măsură, el a luat calea pribegiei și a plecat în lume, pentru a propovădui credința în Iisus Hristos. Mica avere pe care o luase cu el a împărțit-o nevoiașilor. A ajuns la mânăstire. Arătându-și evlavia și credința, după moartea starețului, a fost numit înlocuitor. De teamă că nu va reuși să facă față cerințelor funcției, plin de modestie, a revenit pe meleagurile natale. dar nu și-a desconpirat identitatea.

Tatăl său, împăratul, l-a primit. Fără să-și dea seama că e fiul său. Și i-a dat o cameră să locuiască la curtea palatului. Așa se face că a ajuns să muncească pentru propriul tată. Cot la cot cu cei care ar fi trebuit să-i fie de fapt supuși. A asistat neputincios la moartea mamei și a fostei logodnice. Marea minune petrecută în anul 411, la data de 17 martie, constă într-un anunț primit de către Papa și de împărat. Prin care erau înștiințați că-l vor găsi pe „omul lui Dumnezeu”, la o adresă anume.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2018: Cui trebuie să-i faceţi urări miercuri. Zeci de mii de romani poartă numele acestui sfânt

În același timp, clopotele au început să bată singure. Așa a fost descoperit trupul neînsuflețit al lui Alexie, cu o scrisoare în mână. Astfel, împăratul a aflat că Alexie era fiul său. În semn de prețuire, a fost depus într-o raclă, ca un adevărat sfânt, pentru ca toți credincioșii să i se poată închina și să-și poată găsi la el vindecarea și alinarea. O parte din moaștele Cuviosului Alexie se găsesc în București, la Schitul Dârvari.

Așa alungi toate relele

Pentru a avea parte de sănătate și pentru a ne fi bine în general, trebuie să respectăm cum se cuvine ziua Cuviosului Alexie. Asta înseamnă că femeile nu au voie să muncească și, în special, să coase, să depene, să folosească foarfece sau cuțite. Pe la țară, de Alexii, se fac focuri mari, pentru ca fumul să alunge relele, să omoare dăunătoarele și să sperie șerpii. Tinerii sar peste foc, ca să fie feriți de boli. Cine face guturai în această perioadă va fi sănătos tot restul anului.