CALENDAR ORTODOX: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu ai voie să faci azi

Calendarul ortodox consemnează în data de 29 august Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

29 aug. 2014, 05:26
CALENDAR ORTODOX: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu ai voie să faci azi

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare din anul bisericesc, pentru ca din data de 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

Citeşte şi Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul: Tradiţii şi obiceiuri

Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan, scrie calendarortodox.ro.

Exista persoane care au sustinut ca ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Si dupa cum postim in fiecare vineri, ca zi a rastignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare cu semnificatie eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in rai.