Calendarul de Evaluare Naţională 2020, ce noutăţi sunt pentru elevii de clasa a VIII-a

Evaluarea Națională 2020 începe în data de 15 iunie, cu examenul scris la Limba și literatura română, potrivit proiectului realizat de Ministerul Educației și dezbătut astăzi, începând de la ora 10, în ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul instituției.

14 aug. 2019, 07:16
Calendarul de Evaluare Naţională 2020, ce noutăţi sunt pentru elevii de clasa a VIII-a

O noutate pe care Ministerul vrea să o introducă la Evaluarea Națională 2020, potrivit proiectului obținut de Edupedu.ro, este scăderea la 1 punct a diferenței dintre nota inițială și cea de la contestație pentru care o lucrare este evaluată pentru a treia oară.

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții gimnaziului la finalizarea clasei a VIII-a, iar nota obținută la aceste probe contează în proporție de 80 la intrarea în liceu.

CÂND ÎNCEPE ŞCOALA. Ministerul Educaţiei a anunţat STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2019 – 2020 

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții gimnaziului la finalizarea clasei a VIII-a, iar nota obținută la aceste probe contează în proporție de 80 la intrarea în liceu. 

Proiect: Calendar Evaluarea Națională 2020

2 – 5 iunie 2020 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020        Elevii de clasa a VIII-a termină școala

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

22 iunie 2020        Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020        Afișarea rezultatelor finale

O altă noutate pe care o aduce proiectul de ordin se referă la datele personale ale elevilor, afișate odată cu rezultatele. Iată ce propune Ministerul Educației:

“Art.13. (1) Informaţiile ce conţin datele de identificare a elevilor și rezultatele obținute de aceștia în cadrul Evaluării Naționale, care se afişează atât în format letric, la avizierul unităților de învățământ/centrelor de examen, cât şi pe pagina de internet a Ministerului Educației Naționale şi a inspectoratelor şcolare sunt următoarele: numele, inițiala tatălui și prenumele candidaților, unitatea de proveniență, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile “absent”, “eliminat din examen”, după caz.

(2) Ştergerea de pe pagina de internet a Ministerului Educației Naționale şi a inspectoratelor şcolare a informaţiilor menționate la alin.(1) se realizează după împlinirea termenului de 2 ani de la data afișării. Afișarea în format letric, la avizierul unităților de învățământ/centrelor de examen a acestor informaţii se realizează pe o perioadă de o lună de la data afișării.

(3) Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) se aplică în mod corespunzător.

(4) Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen afișează, atât la avizier cât şi pe uşile sălilor de examen, o notă de informare a persoanelor cărora li se prelucrează datele cu caracter personal. Modelul notei de informare este stabilit și transmis comisiilor județene/comisiei municipiului București  de către Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale.”