Călin Popescu Tăriceanu: Astăzi încep la Senat discuţiile pe Legea privind statutul magistraţilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că luni vor începe la Senat dezbaterile asupra legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.

RomaniaTV.net
18 dec. 2017, 10:18
Călin Popescu Tăriceanu: Astăzi încep la Senat discuţiile pe Legea privind statutul magistraţilor

Astăzi încep la Senat dezbaterile pe legea 303/2004, lege care a parcurs traseul de dezbatere publică iniţiat de actuala majoritate, de Guvern. A fost votat în Cameră şi acum a trecut la Senat, în calitate de Cameră decizională, şi azi, într-adevăr, vă pot confirma că vom putea începe dezbaterile pe legea 303„, a precizat Tăriceanu, după şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere.

În ceea ce priveşte legile 303, 304 şi 317 din 2004, dezbătute de Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, preşedintele Senatului a declarat că s-ar fi aşteptat ca acestea să fie complet revizuite, dar că ele au fost supuse mai degrabă unei „ajustări cosmetice”.

Eu m-aş fi aşteptat ca aceste trei legi care fac de multă, multă vreme obiectul unor dezbateri, unor examinări critice, unor nemulţumiri, să fi fost complet revizuite de Parlament şi să avem un cadru legislativ nou, pentru că, aşa cum vedem, există numeroase disfuncţionalităţi, abuzuri şi excese în domeniul Justiţiei. Din păcate, din cauza presiunilor publice care s-au exercitat asupra Parlamentului, Parlamentul, în momentul de faţă, nu va face decât – aş spune, mai degrabă – o ajustare cosmetică a acestor legi, adică o glosare a lor, o explicitare a lor, decât o reformă profundă. Ceea ce se întâmplă în spaţiul public ne dă impresia că vom avea afectată independenţa Justiţiei, că se abandonează lupta împotriva corupţiei. Nici nu e vorba de lupta împotriva corupţiei în aceste trei legi. Dar, până la urmă, mitologia care s-a creat în jurul acestui pachet de legi este fabuloasă şi noi, de fapt, constatăm că avem mici explicitări care, după părerea mea, erau necesare, în aşa fel încât liberul arbitru şi interpretarea lejeră, în desconsiderarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, să nu mai fie posibilă„, a spus el.

Totodată, Tăriceanu a apreciat că trebuie găsit un echilibru între necesitatea aplicării legii, protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi răspunderea magistraţilor.

„Să ştiţi că şi în actualele prevederi există o răspundere pentru gravă neglijenţă şi reaua credinţă. Din păcate, actuala formă a legii a făcut inoperantă răspunderea magistraţilor. Termenele care erau incluse în actuala lege făceau ca această răspundere a magistraţilor să nu poată deveni una efectivă. Am discutat cu asociaţiile magistraţilor, am analizat cu multă atenţie propunerile care au venit din partea lor şi aceste propuneri sigur că vor fi luate în seamă, în aşa fel încât să găsim un echilibru – pe care eu îl consider absolut necesar – între necesitatea aplicării legii, protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi, totodată, răspunderea magistraţilor. Nu putem să avem o Justiţie în care cetăţenii să aibă încredere dacă nu există şi răspunderea magistraţilor pentru deciziile pe care le iau, fie că vorbim de procurori, fie că vorbim de judecători, pentru că ele afectează viaţa concetăţenilor”, a susţinut Tăriceanu.

În ceea ce priveşte criticile aduse de către o parte a magistraţilor asupra proiectului, Tăriceanu a replicat că ”trăim într-o societate liberă, în care e respectat dreptul la opinie”.

„Şi noi avem părerea noastră, şi opoziţia are o părere, şi reprezentanţii corpului magistraţilor au păreri diferite – unii sunt de acord, alţii nu sunt de acord. (…) Ca în orice democraţie, Parlamentul este cel care dezbate şi aprobă legi şi nu ne rămâne decât să subliniem încă o dată faptul că politica în acest domeniu este făcută de Parlament, iar magistraţii aplică legea”, a precizat el.