Călin Popescu Tăriceanu: Daniel Constantin forţează excluderea din partid. PSD-ALDE nu pierde majoritatea UPDATE

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a declarat luni, la Parlament, că acţiunea în instanţă pe care Daniel Constantin vrea să o demareze în legătură cu decizia Delegaţiei Permanente de stabilire a datei Congresului nu face altceva decât să demonstreze că vicepremierul vrea să blocheze deciziile în partid, iar, prin acţiunile sale, acesta forţează excluderea din ALDE.

20 mart. 2017, 13:05
Călin Popescu Tăriceanu: Daniel Constantin forţează excluderea din partid. PSD-ALDE nu pierde majoritatea UPDATE

UPDATE  Călin Popescu-Tăriceanu consideră că nu există niciun risc pentru majoritatea PSD – ALDE în cazul în care Daniel Constantin ar părăsi partidul.

„Acest risc nu există și doresc să subliniez că sunt foarte mulți oameni din PC care s-au integrat în ALDE, cum ne-am integrat toți, cu care am o relație foarte bună, de colegialitate, de respect pentru ei. Sunt oameni pe care i-am susținut să ocupe poziții importante și la nivelul funcțiilor politice din Parlament și din Guvern și care au înțeles să rămână mai departe în proiectul nostru comun. Probabil că vor fi câțiva, nu știu, care sunt dispuși să îl urmeze pe Constantin în întreprinderea domniei sale. Nicio evaluare (a numărului celor dispuși să îl urmeze pe Daniel Constantin — n.r.) nu pune în pericol majoritatea guvernamentală. Fiți fără grijă”, a declarat Tăriceanu luni la Senat, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă Daniel Constantin mai are susținerea ALDE pentru funcția de vicepremier, Tăriceanu a spus: „În momentul în care va începe să demareze acțiuni împotriva partidului, cum ar fi aceste acțiuni în instanță care ar urma să blocheze și funcționarea partidului și ținerea Congresului, atunci sigur o să îmi pun problema, și nu numai eu, mă voi sfătui cu colegii noștri în forul statutar dacă acest lucru mai are sens”.

Referitor la o eventuală participare a lui Daniel Constantin alături de Victor Ponta într-un proiect comun, Tăriceanu a spus că nu știe.

„Nu știu. Eu încerc să fac niște legături logice. Am aflat cu ceva timp în urmă că din partea fostului Partid Conservator funcționează în PE un eurodeputat care este în grupul naționalist-extremist, nu știu cum se cheamă. Și în condițiile în care noi avem o serie de membri ai PE care sunt membrii noștri și care funcționează în grupul ALDE european, mă așteptam ca și acel parlamentar să se ralieze grupului nostru. Ei bine, el este în legătură cu cei din fostul PC. Nu știu ce face acolo. E trubadur singur, îi reprezintă pe ei. Sunt anumite legături de care am auzit. Nu știu ce rol are, dar sigur că pot să îmi pun, în mod logic, niște întrebări, ce e cu aceste legături, la ce folosesc și dacă nu cumva se urmărește un proiect în continuare. Am văzut zilele acestea reînviindu-se ideea unui partid naționalist, format din PRU și nu mai știu ce alături. Probabil că și acest parlamentar va avea un rol. Nu știu dacă domnul Constantin are vreun gând. Nu l-am întrebat pentru că mi se părea lipsit de sens până acum, dar din momentul ăsta încep să îmi pun întrebări”, a mai spus Tăriceanu.


„Această acţiune în instanţă pe care vrea să o demareze nu face decât să demonstreze o dată în plus, dacă era nevoie, că vrea să facă în aşa fel încât să blocheze deciziile în partid. Asta este scopul. Delegaţia de ieri a fost perfect validă, aşa cum am menţionat şi ieri, am făcut convocarea Delegaţiei permanente împreună, aceasta este cea mai bună dovadă că Delegaţia a fost validă din moment ce şi domnul Constantin a fost de acord ca să fie convocată. În plus de aceasta, tot Delegaţia permanentă, ca for statutar, a aprobat şi listele pentru nominalizarea colegilor noştri membri în Guvern. Dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegaţia permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o conteşti? Nu vedeţi că e un nonsens?”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit News.ro.

Chestionat dacă Daniel Constantin forţează excluderea din ALDE, preşedintele Senatului a spus: „Părerea mea e că, în momentul de faţă, asta încearcă”.

„Eu nu ţin cu tot dinadinsul ca să ajungem în stadiul acesta, însă declaraţiile politice pe care le face mă pun serios pe gânduri, pentru că ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu, văd că avem o diferenţă majoră de percepţie asupra realităţii politice şi asupra modului în care noi, ca partid liberal, ne raportăm la chestiunile legate de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi la modul în care trebuie să funcţioneze instituţiile statului, la statul de drept, la rolul instituţiilor de forţă, la rolul instituţiilor democratice. Dacă el vrea să se poziţioneze ca om al sistemului, atunci îmi pare rău, cu liberalismul intrăm într-o ciocnire frontală”, a completat copreşedintele ALDE. 

Daniel Constantin a părăsit, împreună cu un grup de susţinători, şedinţa de duminică a Delegaţiei Permanente a ALDE în care a fost convocat Congresul afirmând că reuniunea este nestatutară, deoarece unii membri de drept ai Delegaţiei nu au fost convocaţi, iar alte persoane nu aveau dreptul să participe. În consecinţă, şedinţa şi deciziile adoptate în cadrul ei vor fi atacate în contencios administrativ.