Călin Popescu Tăriceanu, dezvăluiri incendiare din scandalul Kovesi-Ghiţă: Băsescu confirmă ce spune Sebastian Ghiţă

Călin Popescu Tăriceanu a venit duminică seara în studioul România TV unde a făcut anunţuri cruciale despre Kovesi, dar şi despre ameninţările lui Klaus Iohannis.

02 oct. 2016, 16:02
Călin Popescu Tăriceanu, dezvăluiri incendiare din scandalul Kovesi-Ghiţă: Băsescu confirmă ce spune Sebastian Ghiţă

„Eu cred ca trebuie sa avem o justiţie puternică şi independentă. Avem rafuieli politice si tot felul de legături nesănătoase. Acum sunt legaturi nefiresti intre conducerea DNA si conducerea serviciilor secrete. Basescu confirma ceea ce spune Sebastian Ghita despre întâlnirele pe care le avea cu doamna Kovesi. Vedem care este faţa ascunsă a statului de drept din România. Începe să domnească atmosfera din perioada cea mai neagră a comunismului. Eu nu am o problemă în mod special cu doamna Kovesi şi plagiatul ei pentru că am spus că şi doamna Kovesi trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie. Problema mea este că, în România, aceste instituţii sunt scăpate de sub orice control civil”, a declarat la România TV Călin Popescu Tăriceanu. Asculta aici declaratii lui Călin Popescu Tăriceanu

Sâmbătă seara, Traian Băsescu i-a cerut explicaţii şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, cu privire la poveştile care circulă pe scena românească şi care vizează faptul că aceasta „îl vizita relativ frecvent pe inculpatul Sebastian Ghiţă la domiciliul său din Ploieşti, participând la evenimente şi sărbători de familie”.

Apelul meu este ca doamna Kovesi sa dea urgent un comunicat. Cum ieri a spus tranşant „nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă”, să spună acum „Nu am intervenit niciodată, nu am luat parte la falsificarea raportului tehnic, nu am fost niciodata in casa la Sebastian Ghita cand eram procuror general şi procuror sef DNA”. Asta este apelul meu. DNA nu sta in Codruta Kovesi. Noi trebuie să primim răspunsuri. Nu ştiu dacă vă daţi seama ce decepţie ar fi pentru mine, care am pretenţa că m-am bătut pentru domnia sa să fie procuror general şi procuror şef DNA… cu ce sacrificii de imagine pentru mine, să ştiu că dânsa în acelaşi timp se dădea cu Ghiţă la el acasă. Dacă eu în timp ce eram suspendat doamna Kovesi lucra cu Sebastian Ghiţă la clarificarea raportului tehnic, pentru mine implicaţiile legate de investiţia de încredere ar fi formidabile”, a spus Basescu la România TV.

Traian Băsescu a postat, sâmbătă, pe Facebook, un atac cu perdea la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, somând-o pe aceasta să răspundă ferm „poveştilor” care circulă în spaţiul public cu privire la relaţia sa cu deputatul Sebastian Ghiţă şi la felul în care acesta a ajutat-o să obţină din partea unei comisii parlamentare aviz de „neplagiat” în cazul tezei sale de doctorat.

În replică, Sebastian Ghiţă a declarat, la România TV, că nu i se pare normal ca fostul preşedinte să comenteze prietenia sa cu Laura Codruţa Kovesi şi, mai ales, să deţină informaţii pe care el nu le-a spus în spaţiul public în momentul în care a dezvăluit că a fost prieten cu şefa DNA.

„Vreau să răspund domnului Traian Băsescu cu toată politeţea de care sunt în stare. În mandatul său de 10 ani a învăţat toată naţia, pe toţi românii să se numească între ei penali, hoţi, mafioţi. Atât ne-a repetat chestia asta, încât a convins-o şi pe omul lui – Laura Codruţa Kovesi – că suntem toţi nişte hoţi şi nişte inculpaţi şi să ne strige aşa prin interviuri, încălcând orice drept la imagine, orice prezumţie de nevinovăţie. Nu ştiu de unde are preşedintele Traian Băsescu aceste informaţii, de unde ştie că Laura Codruţa Kovesi venea la mine acasă. L-am mai surprins ştiind lucruri şi despre povestea cu plagiatul. Întrebarea mea este de ce nu a spus-o până acum. Eu am spus că m-am întâlnit în repetate rânduri cu Laura Codruţa Kovesi, inclusiv la evenimente private. Eu înţeleg că toţi suntem filaţi în ţara asta, dar nu înseamnă că un preşedinte trebuie să vină şi să le spună public. Există un dosar penal în care se anchetează această relaţie, la Parchetul General, şi cred că doamna Kovesi e egală cu noi în faţa legii. O să duc probe să arăt ce m-a apucat să o ajut pe doamna Kovesi, de ce venea la mine acasă. Doamna Kovesi a minţit ieri că nu mă cunoaşte şi nu am fost prieteni, chestiune care m-a supărat. Băsescu are informaţiile lui de la serviciile secrete şi ştie că era la mine acasă şi a spus-o. Eu o să merg la Parchetul General şi o să recunosc toate lucrurile astea. O să duc probele cu privire la această relaţie şi la ce m-a determinat să o ajut în această chestiune cu plagiatul”, a declarat Sebastian Ghiţă.
 

Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat, marţi, la Parchetul General pentru a face un autodenunţ, care o vizează pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Acesta susţine că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.