Călin Popescu Tăriceanu exclude discuţii cu PNL pentru formarea unei noi majorităţi

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, exclude orice discuție cu liberalii în vederea formării unei noi majorități.

22 iun. 2017, 18:30
Călin Popescu Tăriceanu exclude discuţii cu PNL pentru formarea unei noi majorităţi

„Nu se pune problema unei discuții dintre ALDE și PNL, pentru că noi suntem într-o coaliție politică cu PSD-ul și aici vreau să fiu clar și să nu existe niciun echivoc: nu avem intenția să discutăm cu nimeni altcineva despre formarea unei alte majorități”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu la România TV.

Călin Popescu-Tăriceanu susține că majoritatea parlamentară PSD-ALDE a funcționat miercuri la moțiunea de cenzură.

„Aici nu merge pe păreri, nu există instrument de măsurare a unei majorităţi decât votul, iar votul de la moţiune este concludent, PSD şi ALDE „are” majoritatea fără să fi fost nevoie de UDMR. Am avut curajul să ne prezentăm la moţiune singuri, fără votul UDMR, moţiunea a trecut. Cred că orice alte comentarii legate de majoritate sunt simple speculaţii”.

Preşedintele nu poate să dea mandat de premier fără să ţină cont de realitatea politică. Dacă PNL vrea să încerce să formeze o majoritate, nu văd cum ar putea, bazându-se numai pe USR şi PMP, însă nu iese la socoteală.

Criza politică se va încheia odată cu votul de învestitură în Parlament, a punctat Tăriceanu.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că își dorește ca viitorul premier să fie integru, cu experiență în administrație și la un nivel politic înalt, un bun profesionist.

„Sigur că integritatea poate să fie printre alte criterii, dar nu e singurul criteriu. (…) Dar pentru a putea să fii un prim-ministru, nu poți să pui pe cineva care nu are o minimă experiență, așa cum v-am spus, în administrație, la nivel politic înalt, nu are o carte de vizită profesională care să-l recomande. E foarte greu”.

Tăriceanu consideră că liderul PNL, Ludovic Orban, nu poate fi premier, pentru că nu ar avea „o carte de vizită care să-l recomande profesional”. Și „ce se întâmplă dacă domnul Orban la Înalta Curte va fi condamnat? PNL-ul va avea o reală problemă”, a adăugat el.