Călin Popescu Tăriceanu: În România s-a creat un sistem paralel de putere care lua cele mai importante decizii

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți că în România a funcționat, în ultimii ani, un sistem paralel de putere care a luat cele mai importante decizii.

25 apr. 2017, 19:50
Călin Popescu Tăriceanu: În România s-a creat un sistem paralel de putere care lua cele mai importante decizii

„În România, din păcate, în decursul ultimilor ani, s-a creat un sistem paralel de putere, îl numeam ocult în trecut, dar acum îi vedem componentele. Sistemul lua cele mai importante decizii, nu doar politice, ci și în domeniul Justiției. Ce căutau la întruniri președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general, directorul și adjunctul operativ al SRI? Nu știu dacă pagina a fost dată și capitolul închis. Este și rolul Parlamentului de a vedea ce s-a întâmplat. Părerea mea este că acest sistem paralel de putere în care au fost implicați sau nu conducători sau instituții, au fost implicați până în acest moment. (…) Ni se pare firesc să existe o astfel de frăție extinsă între persoanele care se întâlneau la un șpriț și luau hotărâri importante? (…) Aceste instituții nu au ce căuta împreună la aceeași masă decât în situații instituționale”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu. 

Președintele Senatului a spus că ancheta comisiei parlamentare privind posibilele fraude de la alegerile prezidențiale din 2009 nu se va suprapune cu cea a Parchetului.

„Cei care apreciază că nu mai este nevoie de comisia parlamentară s-au pripit. Procurorul se va ocupa de aspectele penale. Parlamentul nu are acest rol, ci acela de a investiga chestiunile de ordin politic, consecințele politice. (…) Vom revizui obiectivele comisiei pentru a nu se suprapune cu ancheta Parchetului. Sunt foarte multe informații care vor veni la comisii. Oameni mi-au adus deja informații relevante despre ce s-a întâmplat la alegerile din 2009. Gravitatea este crearea și funcționarea în România a acestui sistem de putere paralel cu puterea democratică. Oamenii de bună credință vin la vot și dau votul celor de la care au așteptări. Instituțiile democratice erau faultate de această frăție a unor instituții care luau decizii în locul instituțiilor alese de cetățeni. Această situație nu poate fi tolerată. Încercăm să revenim la normalitate. A fost abuz de putere, corupție de putere”, a mai declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele Senatului a lăsat să se înțeleagă că șeful comisiei va fi Liviu Dragnea, dat fiind faptul că „PSD și ALDE au majoritatea parlamentară, domnul Dragnea și-a declarat disponibilitatea și nu există un impediment regulamentar în această privință”.