Călin Popescu Tăriceanu: Preşedintele nu poate refuza numirea lui Sevil Shhaideh ca ministru. A primit lista înainte să fie publică

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tariceanu, a declarat la România TV că preşedintele Klaus Iohannis nu are nicio prerogativă să refuze numirea lui Sevil Shhaideh în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării.

03 ian. 2017, 19:54
Călin Popescu Tăriceanu: Preşedintele nu poate refuza numirea lui Sevil Shhaideh ca ministru. A primit lista înainte să fie publică

„Preşedintele poate refuza un ministru în condiţia în care se vacantează un portofoliu, nu dacă echipa e votata de Parlament”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit acestuia, „nu exista niciun fel de prerogativa a presedintelui ca un guvern care primeste votul in Parlament sa poata sa intre intr-o analiza suplimentara a presedintelui si sa ridice obiectii”.

Tăriceanu a precizat care sunt paşii următori. „Premierul desemnat prezinta mâine programul, structura şi membri echipei, Parlamentul dă un vot pe aceste trei lucruri, iar preşedintele dă un vot pe aceste trei lucruri. Presedintele urmeaza sa semneze decretele de numire. Nu poate pune o bariera în calea numirii unui membru al Guvernului atata vreme cat Parlamentul da un vot”, a punctat liderul ALDE.

Tăriceanu, ameninţat de Iohannis

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului şi copreşedinte ALDE, vine cu noi detalii din întâlnirea neoficială pe care a avut-o cu preşedintele Iohannis, înainte de consultările oficiale. La discuţie ar fi participat şi Daniel Constatin, celălalt copreşedinte ALDE.

„Nu mi s-a mai întâmplat să fiu ameninţat. Mi-a spus că putem să facem o coaliţie de centru-dreapta, pentru că altfel se va declanşa un război în care vom fi prinşi fară să fim elementul principal. (…) Mi-a dat dimensiunea direcţiei în care e dispus să meargă preşedintele, adică să facă orice pentru a încerca o coaliţie anti-PSD”, a declarat Tăriceanu la România TV.