Călin Popescu Tăriceanu: În spatele Hexi Pharma s-ar putea afla un serviciu secret

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declară că există suspiciuni potrivit cărora în spatele Hexi Pharma s-ar afla "inclusiv un serviciu secret care foloseşte firma ca sursă de venituri".

16 mai 2016, 14:53
Călin Popescu Tăriceanu: În spatele Hexi Pharma s-ar putea afla un serviciu secret

Al doilea om din stat, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că va cere Comisiei de Supraveghere a Activităţii Serviciilor să facă verificări în acest caz.

„Evident că sunt nişte nereguli care s-au produs. Este evident că practicile de liberă concurenţă, de liberă competiţie nu au fost respectate. Sunt suspiciuni că în spatele acestei firme s-ar afla inclusiv un serviciu secret care foloseşte firma ca sursă de venituri, deci un paravan comercial de fapt pentru alte activităţi, lucru care iarăşi nu este normal. ştiţi că în România e o veche discuţie dacă serviciile de informaţii e bine sau e neindicat să facă activităţi comerciale. Nu există transparenţă, nu putem să ştim dacă este ceva de genul acesta, deci ar trebui mai multe măsuri luate. În primul rând este obligaţia Guvernului să ia aceste măsuri. Una dintre ideile pe care le am este de a cere Comisiei de Supraveghere a Activităţii Serviciilor să verifice dacă aceste informaţii au un fundament sau nu, în ceea ce priveşte firma Hexi Pharm, dacă sunt anumite legături care duc sau nu la serviciile de informaţii din România”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

Citeşte şi: Georgian Pop, despre scandalul dezinfectanţilor: Vom primi în câteva zile raportul oficial al SRI

Preşedintele Senatului este de părere că în astfel de situaţii trebuie creată o celulă de criză, nu un grup de lucru.

„În astfel de situaţii nu se creează grupuri de lucru, ci o celulă de criză, pe lângă primul-ministru, care nu trebuie neapărat să fie coordonată de el, pentru că nu poţi să-i pretinzi primului-ministru să se priceapă. Dânsul se pricepe la agricultură foarte bine, dar nu trebuie neapărat să se priceapă şi la domeniul sănătăţii. (…) Faci această celulă de criză, aduni cei mai buni specialişti, le dai temă, le spui care sunt obiectivele, ce trebuie să vadă, întâi dacă acest scandal este într-adevăr justificat, are o bază? Pentru că ce s-a vorbit în spaţiul public de faptul că dezinfectanţii erau diluaţi şi pe cale de consecinţă, nu se ştie dacă efectul de dezinfectare se producea sau nu, din cauza acestei diluări. S-ar putea ca în diluţie de 1% el să facă în continuare bine, să-şi facă treaba. şi atunci sigur că acuzi firma numai pentru practici incorecte comerciale, dar poate şi în diluţia care e prescrisă dezinfectantul să nu-şi producă efectele şi atunci sigur că trebuie luate măsuri”, a afirmat Tăriceanu.

Acesta a adăugat că sinura măsură pe care a văzut-o până acum este retragerea dezinfectanţilor, deşi prima măsură care ar fi trebuit luată a fost trimiterea substanţele la laboratoare specializate.