Călin Popescu Tăriceanu, reacţie la verdictul CCR: Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat, miercuri, după decizia CCR privind existenţa unui conflict instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului trebuie să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

RomaniaTV.net
30 mai 2018, 13:08
Călin Popescu Tăriceanu, reacţie la verdictul CCR: Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare

UPDATE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, ar fi trebuit să îşi dea demisia de mult timp, el susţinând că aceasta „se va agăţa de putere până în ultimul moment”.

Întrebat miercuri, la Senat, dacă până la motivarea deciziei CCR Laura Codruţa Kovesi ar trebui să demisioneze, Tăriceanu a spus: „Eu cred că ar fi trebuit să-şi dea demisia de multă vreme. Au fost multe momente în care ar fi trebuit, în mod normal, să-şi dea demisia. Sunt deciziile CCR de anul trecut care au statuat în mod clar că prin nerespectarea principiului separaţiei puterilor în stat DNA a acţionat anticonstituţional şi nelegal. Au fost două decizii în acest sens. A apărut momentul scoaterii la iveală a protocoalelor secrete. Nu-mi fac iluzii în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi. Va rămâne şi se va agăţa de putere cu toată îndărătnicia şi cu toată disperarea, până în ultimul moment”.

Curtea Constituţională a României a constatat miercuri că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare, se arată într-un comunicat al CCR.

„Ce face Curtea Constituţională? Să întârească poziţia Executivului, a ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte relaţia instituţională între ministrul Justiţiei şi Ministerul Public. CCR reglementează că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului şi preşedintele are un rol solemn şi de a dat greutate deciziei de numire şi revocare în cazul procurorilor. Preşedintele nu poate să aibă un rol decisiv, funcţionearea procurorilor revine ministrului Justiţiei. (…)Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o priveşte pe şefa DNA”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după decizia CCR.

Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituţional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

Citeşte şi: Curtea Constituţională admite sesizarea privind conflictul Preşedinte – Guvern pe tema revocării Laurei Kovesi