Călin Popescu-Tăriceanu, despre MCV: Am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a discutat, joi la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV şi despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor cetăţenilor prin protocoalele SRI şi instituţii din Justiţie.

28 iun. 2018, 04:08
Călin Popescu-Tăriceanu, despre MCV: Am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară

UPDATE Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare și Cooperare, despre riscurile pentru democrație și încălcările drepturilor și libertăților cetățenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituții din Justiție, respectiv despre necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale.

„Președintele Senatului a prezentat pe larg efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituțiile din Justiție: atât din perspectiva deturnării luptei anti-corupție, cât și din perspectiva derapajelor în protecția  drepturilor și libertăților cetățenilor și a dreptului fundamental la un proces echitabil. Dl Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor”, potrivit unui comunicat postat pe pagina Senatului.

Preşedintele Senatului a pledat şi pentru ridicarea mecanismului MCV.

„Parafrazând metafora alergătorului de maraton care mai are doar 100 m până la linia de final, menționată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene cu ocazia vizitei sale la București de la 1 martie a.c., dl Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat: „România s-a înscris într-un maraton și de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile și a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări și acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul și ni se cere să mai alergăm o distanță suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaștem că MCV-ul și-a îndeplinit scopul și să fie ridicat””, potrivit comunicatului.

De asemenea, Tăriceanu a mai afirmat că legile justiţiei vor fi modificate în Parlament, potrivit procedurilor, şi că preşedintele Iohannis amână aplicarea deciziei CCR de revocare a şefei DNA,Laura Kovesi.

„Înaltul demnitar român a arătat faptul că Parlamentul, ca for legislativ și reprezentativ suprem, este instituția care are legitimitatea și responsabilitatea de a acționa pentru a se asigura că astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independența Justiției și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. În acest context, a subliniat faptul că modificările legislative în domeniul justiției, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Președintele Senatului și-a exprimat totodată îngrijorarea față de amânarea de către Președintele Klaus Iohannis, și în fapt refuzul său, de a pune în practică decizia recentă a Curții Constituționale, ceea ce reprezintă un semnal negativ pentru susținerea statului de drept și ordinii constituționale”, se mai arată în comunicat.

______________

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu va avea joi, la Bruxelles, o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

”Discuţiile celor doi oficiali vor viza respectarea în România a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a raporturilor instituţionale caracteristice statului de drept”, se arată în comunicat. 

De asemenea, pe agenda discuţiilor va fi şi stadiul monitorizării justiţiei din România de către Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare precum şi alte teme de interes bilateral vizând Uniunea Europeană.

Cea de-a de-a doua misiune de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din anul 2018 a avut loc în perioada 25 – 25 iunie, reprezentanţii Comisiei Europene având întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor implicate în îndeplinirea obiectivelor MCV.