Rovana Plumb scapă de urmărirea penală în dosarul Belina: Le mulţumesc colegilor mei că au apărat separarea puterilor în stat

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, prin vot secret, cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în dosarul "Insula Belina". Rovana Plumb, ministrul demisionar al Fondurilor Europene, a declarat că parlamentarii au dat un vot prin care apără separaţia puterilor în stat.

17 oct. 2017, 10:25
Rovana Plumb scapă de urmărirea penală în dosarul Belina: Le mulţumesc colegilor mei că au apărat separarea puterilor în stat

Deputaţii au respins marţi cererea DNA de urmărire penală a Rovanei Plumb, în dosarul „Insula Belina”, cu 183 de voturi împotrivă şi 99 de voturi pentru. Votul a fost secret, exprimat prin bile.

„Le mulţumesc tuturor colegilor mei că au apărat prin vot principiile fundamentale ale statului de drept, şi mă refer la separaţia puterilor în stat, întelegând că oportunitatea unei Hotărâri de Guvern nu poate face obiectul unei anchete penale”, a declarat Rovana Plumb, după ce plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA de încuviinţare a urmăririi sale penale în dosarul Belina.

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a susţinut şi în plenul Camerei Deputaţilor că este nevinovată în dosarul în care este acuzată de către DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând că demersul procurorilor anticorupţie este un abuz şi o ”represiune nedreaptă” împotriva miniştrilor cu scopul ca PSD să fie scos de la guvernare.

Deputații jurişti au elaborat şi votat luni un raport de respingere a solicitării DNA. Comisia juridică a dat aviz negativ cererii DNA de cercetare penală a Rovanei Plumb în dosarul Belina.

S-au înregistrat 14 voturi pentru respingerea solicitării DNA și 9 voturi împotriva respingerii solicitării, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa.

Rovana Plumb a declarat luni, după audierile la comisia juridică a Camerei, că le-a subliniat „în mod expres” membrilor Comisiei juridice a Camerei faptul că este nevinovată, referitor la acuzațiile DNA de complicitate la abuz în serviciu, și a reiterat că niciodată nu a încălcat legea.

„În cadrul Comisiei juridice am expus punctul de vedere, împreună cu apărătorul meu, avocat Viorel Mocanu. Am subliniat faptul, în mod expres, că sunt nevinovată, referitor la acuzația pe care o aduce DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând foarte clar și foarte ferm că niciodată nu am încălcat legea. În toată activitatea de ministru pe care am desfășurat-o am tratat cu maximă responsabilitate și am acționat cu bună credință. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înțelegere ilicită sau nu am ajutat sau sprijinit în premise nelegale vreo persoană”, a precizat Rovana Plumb, după audierea sa la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Ea a adăugat că în activitatea sa de ministru a respectat legile țării „în spiritul și litera legii”.

„Am subliniat faptul că nu a existat nicio citație, nicio chemare din partea DNA în ceea ce mă privește, că am aflat din presă (…) în cadrul negocierilor pe care le-am avut cu Comisia Europeană”, a menționat Rovana Plumb.

Aceasta a susținut că în dosar nu există niciun fel de argument care să stea la baza acuzațiilor, arătând că cele două HG-uri date în acest caz „sunt legale deoarece au toate avizele de la toate ministerele de linie și de la tot ceea ce înseamnă aparat administrativ”.

Întrebată dacă le-a cerut deputaților din comisie să respingă solicitarea DNA, Rovana Plumb a spus: „Colegele și colegii din Comisia juridică știu foarte bine ce au de făcut și sunt convinsă că în spiritul și litera legii vor întocmi raportul”.

Vă reamintim că DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.