Camera Deputaţilor i-a ridicat imunitatea parlamentară Elenei Udrea. Ea va fi urmărită penal pentru finanţarea campaniei din 2009

Camera Deputaţilor a votat cererea de urmărire penală a Elenei Udrea, acuzată pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale din 2009. Elena Udrea a venit în sală pentru a lua cuvântul, cerându-le colegilor să voteze pentru urmărirea penală. Deputaţii au decis cu 147 de voturi din 244 exprimate că Elena Udrea poate fi urmărită penal pentru finanţarea campaniei electorale din 2009.

18 oct. 2016, 10:23
Camera Deputaţilor i-a ridicat imunitatea parlamentară Elenei Udrea. Ea va fi urmărită penal pentru finanţarea campaniei din 2009

UPDARE 14.26 Deputaţii au votat pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, informează România TV.

Rezultat vot:

Total deputaţi 353

Deputaţi prezenţi 252

Voturi exprimate 244

Voturi pentru 147

Voturi împotrivă 96

Abţineri 1

Voturi anulate 0

 


UPDATE 14.16 Votul s-a încheiat. Începe numărarea bilelor din urne.


UPDATE 13.48 Începe votul cu bile.

Bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neargă – vot pentru

Bila albă în urna neagrp şi bila neagră în urna albă – vot împotrivă

Ambele bile în urna neagră – vot nul.


Elena Udrea este prezentă în sală şi a luat cuvântul.

„Mi-aţi face un bine dacă aţi vota pentru începerea urmăririi penale împotriva mea”, a cerut Udrea de la microfon.

„Îmi doresc un Parlament puternic. Acesta este un Parlament laş, transformat în cârpa Sistemului”

„Am decis să candidez pentru un nou mandat, sperând că ne putem întoarce la democraţie, fie ea şi originală”

„Oricare dintre dvs ar putea fi acuzat mâine de acelaşi lucru, de finanţarea ilegală a campaniei”

„Eu sunt convinsă că în 2009 şi dna Kovesi, şi dl Coldea ştiau cum se finanţa campania electorală, dar aveau interesul să fie votat Traian Băsescu, pentru a se perpetua pe funcţii”

 

Dezbaterea şi votul asupra cererii au loc marţi, începând cu ora 11.00, potrivit ordinii de zi anunţate pe site-ul Camerei Deputaţilor, când se va discuta „Solicitarea nr. 1806/C/2016 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva doamnei deputat Udrea Elena Gabriela, fost ministru al turismului, pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare la luare de mită, în dosarul nr.121/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

Votul va fi secret cu bile.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat pozitiv cererea procurorurlui generalal României privind încuviinţarea urmăririi penale împotriva Elenei Udrea, pentru finanţarea campaniei electorale din 2009.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că în cazul noii cereri de urmărire penală pe numele Elenei Udrea procurorii au făcut o solicitare prematură. „Punctul de vedere exprimat astăzi în Comisia juridică a fost în sensul în care noi precizăm că procurorii au făcut o solicitare prematură. Există o solicitare de începere de urmărire penală in persona, așadar procurorii trebuiau să prezinte probe din care să rezulte faptul că sunt în posesia unor elemente certe de vinovăție. Aceste elemente trebuiau prezentate Parlamentului și sigur, pe baza lor, procurorii fac diferențiere între urmărirea penală in rem cu privire la faptă și cea in persona. Din tot materialul de urmărire penală rezultă foarte clar, pe de o parte, absența probelor care să o indice direct pe doamna Udrea și ceea ce, din punctul nostru de vedere, este absolut hilar — faptul că, deși există două așa-zise instigări la infracțiunea de luare de mită, una dintre persoanele care ar fi fost instigate neagă orice fel de legătură cu doamna Elena Udrea”, a afirmat avocatul Alexandru Chiciu, apărător al Elenei Udrea, la Camera Deputaților.