Camerele de supraveghere au surprins momentul în care a izbucnit incendiul în mall-ul din Rusia. 41 de copii au murit

Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere din mall-ul Winter Cherry, din orașul siberian Kemerovo, unde un incendiu devastator a ucis cel puțin 64 de persoane, majoritatea copii, arată că flăcările au cuprins clădirea aproape instantaneu.

27 mart. 2018, 12:18
Camerele de supraveghere au surprins momentul în care a izbucnit incendiul în mall-ul din Rusia. 41 de copii au murit

Focul a izbucnit într-un spațiu de joacă cu trambuline pentru copii și lângă o sală de cinematograf. Ministrul rus pentru Situații de Urgență a susținut că principala ipoteză a anchetatorilor, care nu au reușit deocamdată să indice cu exactitate cauza incendiului, este că un copil ar fi avut o brichetă, iar aceasta ar fi aprins o minge de spumă din zona de joacă. 

În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum apare brusc o vâlvătaie uriașă, iar locul se umple de un fum negru și dens. Oamenii încep să fugă speriați, iar în mall se instalează panica. Autoritățile ruse nu au reușit nici până acum să explice cum de ieșirile de urgență s-au blocat și oamenii nu au reușit să iasă din clădire, murind sufocați de fum. 

Zi de doliu naţional pe 28 martie. Preşedintele a făcut anunţul

Tragedia din Kemerovo a stârnit furia și revolta localnicilor, care au ieșit în stradă, pentru un protest fără precedent în Siberia. Ei au cerut demisia autorităților, pe care le acuză că ascund numărul real al victimelor, pentru a mușamaliza un posibil eșec al operațiunii de salvare.

„Cauza incendiului este neglijenţa. Norme de securitate sunt stabilite, dar modul în care acestea sunt respectate este cauza catastrofală a tuturor nenorocirilor pe care le vedem astăzi”, a declarat Anna Kuzneţova, delegat pentru drepturile copiiilor pe lângă Kremlin. „Astfel de centre comerciale există în aproape toate regiunile. Această dramă ar trebui să servească drept semnal de urgenţă pentru o verificare a sistemelor lor de securitate”, a pledat ea.