Câmpeanu: Regatul Unit ar trebui să fie recunoscător că românii ocupă locurile de muncă ocolite de britanici

Românii şi bulgarii ar trebui primiţi cu braţele deschise în Regatul Unit pentru că ocupă locurile de muncă ocolite de lucrătorii britanici, care ar trăi mai degrabă pe seama statului asistenţă, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, într-un interviu pentru "The Times".

04 dec. 2013, 07:30
Câmpeanu: Regatul Unit ar trebui să fie recunoscător că românii ocupă locurile de muncă ocolite de britanici

Regatul Unit ar trebui să fie recunoscător pentru imigranţii români care ocupă posturile vacante din agricultură şi sectorul hotelier pe care britanicii le refuză, a afirmat Mariana Câmpeanu, care a respins de asemenea atacurile „xenofobe” şi „rasiste” împotriva conaţionalilor săi, scrie The Times, citat de Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Noi MĂSURI DURE în Marea Britanie pentru reducerea numărului de imigranţi din România şi Bulgaria

Comentariile ministrului Muncii survin la o zi după ce Boris Johnson, primarul Londrei, a cerut controale mai stricte pentru imigranţii din România şi Bulgaria după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii la 1 ianuarie, inclusiv o interdicţie de un an pentru noii imigranţi care solicită beneficii, notează şi The Telegraph.

În interviul pentru The Times, realizat înainte de comentariile primarului Londrei, Mariana Câmpeanu a afirmat că românii tineri şi educaţi nu doar că nu reprezintă o ameninţare pentru piaţa muncii, dar acoperă lipsurile în domenii cheie, printre care asistenţa sanitară şi socială.

Ministrul a mai spus că a lucrat cu Departamentul Muncii şi Pensiilor de la Londra pentru a împărtăşi informaţii în încercarea de a combate solicitările frauduloase de beneficii sociale, fără a oferi detalii despre acest plan.

Potrivit The Telegraph, Mariana Câmpeanu a refuzat să facă o estimare privind numărul românilor care s-ar putea muta în Marea Britanie după 1 ianuarie, dar a subliniat că marea majoritate a românilor care trăiesc în prezent în Regatul Unit sunt imigranţi economici care nu au plecat în această ţară pentru a trăi pe seama statului.

Ea a declarat că sprijină planul premierului britanic David Cameron de a restricţiona beneficiile pentru cetăţenii din UE, dar a sugerat că tocmai statul asistenţă este motivul pentru care britanicii nu au acceptat miile de locuri de muncă slab plătite, printre care 22.000 de posturi de culegători de fructe, care au fost acoperite de români şi bulgari cu vize temporare pe perioada verii.

În interviul realizat la Bucureşti, Mariana Câmpeanu a afirmat că sistemul „generos” de asistenţă socială din Regatul Unit „ar putea fi un motiv pentru care numeroşi britanici nu accesează locurile disponibile pe piaţa muncii pentru care cetăţenii români, de exemplu, merg să aplice”. „Dacă există posturi disponibile, cineva trebuie să le ocupe, indiferent dacă este din România, Italia, Spania sau din altă parte„, a subliniat ea.

Nu doar posturile slab plătite sunt acoperite, a adăugat Mariana Câmpeanu, în contextul în care 1.471 de asistente medicale din România s-au înregistrat să lucreze în Marea Britanie în perioada aprilie 2010 – martie 2013, pe baza unei dispense.

Ea a declarat că, luând în considerare toţi factorii, inclusiv faptul că imigranţii români contribuie „foarte mult” la produsul intern brut al Marii Britanii, „Regatul Unit ar trebui să fie recunoscător că aceşti oameni au mers să trăiască acolo„.

VEZI ŞI: Aproape jumătate dintre britanici nu vor români şi bulgari în ţara lor

Premierul român Victor Ponta, reaminteşte The Independent, a făcut deja apel la Marea Britanie să nu-i trateze pe aceşti oameni ca „cetăţeni de mâna a doua”, în contextul în care un număr tot mai mare de politicieni britanici şi-au exprimat temerile legate de posibilele cifre privind imigraţia.

Mariana Câmpeanu le-a atras totodată atenţia conservatorilor britanici să nu preia retorica partidului antieuropean UKIP şi a precizat că este „inacceptabil în secolul 21 să mai existe expresii ale rasismului şi xenofobiei”.