Câmpeanu: Trebuie să analizăm o lege care să cuprindă toate pensiile calculate altfel decât pe contribuţii

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că Parlamentul trebuie să analizeze posibilitatea elaborării unei legi globale, care să vizeze orice gen de pensii calculate altfel decât pe baza contribuţiilor, pentru a elimina disputele care există pe marginea legilor speciale şi în special a celor ale magistraţilor.

07 ian. 2014, 19:29
Câmpeanu: Trebuie să analizăm o lege care să cuprindă toate pensiile calculate altfel decât pe contribuţii

Întrebată despre posibila taxă de solidaritate, la care se gândeşte Guvernul, ce ar putea fi aplicată în vederea reducerii diferenţelor foarte mari între diferite categorii de pensii, Mariana Câmpeanu a explicat că acest lucru trebuie discutat şi analizat, pentru că depinde despre ce pensii este vorba, potrivit Mediafax.

„Este o discuţie care se va purta şi va trebui analizată, pentru că depinde despre ce pensii vorbim. Dacă sunt pensiile care se datorează contribuţiei unei persoane, nu cred că acest lucru este rău pentru societate, înseamnă că acea persoană a contribuit foarte mult la sistemul de pensii şi a plătit foarte multă pensie celor care se aflau în plată în momentul în care persoana era activă. Dacă vorbim despre pensiile, să le zicem speciale sau care se plătesc nu pe bază de contribuţii, acolo cred că ar trebui găsite metode pentru a limita acest gen de pensii„, a spus ministrul Mariana Câmpeanu.

CITEŞTE ŞI: Veste bună pentru pensionari. Legea a apărut în Monitorul Oficial

Fiind ridicată problema pensiilor magistraţilor, şeful de la Muncă a subliniat că în cazul acestora este vorba despre două tipuri de pensie: o pensie bazată pe contribuţii şi una care reprezintă o recunoaştere a importanţei muncii respective şi care se plăteşte din bugetul de stat.

Trebuie să vă spun că în toată lumea magistraţii beneficiază de astfel de stimulente, să le spunem, şi în acelaşi timp este hotărârea Curţii Constituţionale care a spus că toate celelalte pensii speciale pot fi tăiate, numai cele ale magistraţilor nu. Este foarte clar că o hotărâre a Curţii Constituţionale se respectă şi se aplică imediat cum este publicată„, a subliniat Câmpeanu.

Referindu-se la posibilitatea apariţiei unei noi legi a pensiilor care să înlăture această decizie a Curţii Constituţionale, ministrul Muncii a admis că legea care stabileşte statutul judecătorilor poate fi modificată, însă a atras atenţia asupra faptului că hotărârea definitivă va aparţine tot Curţii Constituţionale.

Eu cred că trebuie să analizăm în Parlament o lege globală care să cuprindă absolut orice gen de pensie calculată altfel decât pe contribuţii„, a subliniat ea.