Campionul olimpic Sorin Babii: Românii trebuie să înţeleagă că numai muncind împreună putem duce o viaţă mai bună

Campionul olimpic la tir sportiv de la Seul 1988, Sorin Babii, a declarat, pentru AGERPRES, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, că românii trebuie să înţeleagă faptul că numai muncind împreună şi depunând eforturi comune pot duce o viaţă mai bună.

01 dec. 2018, 07:08
Campionul olimpic Sorin Babii: Românii trebuie să înţeleagă că numai muncind împreună putem duce o viaţă mai bună

„Ce urare poate fi mai frumoasă sau mai de dorit cu ocazia Centenarului decât aceea de unitate, pe care ne-o dorim din tot sufletul. Pentru că în ziua de astăzi vedem cum dezbinarea se manifestă la tot pasul şi sub toate aspectele. Eu le-aş dori românilor să fie mai uniţi, mai sinceri, mai înţelegători, mai altruişti. Să lase deoparte ambiţiile personale şi invidia care se manifestă, din păcate, foarte des în unele zone. Românii trebuie să înţeleagă că numai muncind împreună şi depunând eforturi comune pot duce o viaţă mai bună. Eu aş vrea să văd mai multă atenţie dată educaţiei în România. Pentru că de la educaţie pleacă multe lucruri, bune şi rele. Un popor educat este un popor care va avea succes negreşit”, a afirmat Babii.

„Fără îndoială că sportul face parte din viaţa românilor, din tradiţia ţării noastre. Sportul nu poate fi uitat la sărbătoarea Centenarului. Să ne aducem aminte, pentru că nu sunt departe momentele în care românii ieşeau pe străzi în urma succeselor sportivilor. Eu sunt de părere că sportivii sunt ambasadorii cei mai performanţi pe care i-a avut şi îi are România. Ei creează o imagine pozitivă ţării care dăinuie ani de zile”, a adăugat fostul campion, informează Agerpres.

Ascultarea imnului de pe prima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice este satisfacţia supremă pentru un sportiv, este de părere Sorin Babii. „Au trecut 30 de ani de când mi s-a cântat imnul. Aveam atunci o anumită stare. Dacă aş mai fi acum în acea situaţie, adică dacă aş reedita acel rezultat, aş avea o altă stare, aş fi altfel. Dar satisfacţia când ţi se cântă imnul este supremă. Pentru că ai obţinut cel mai râvnit titlu, de aceea Jocurile Olimpice reprezintă competiţia supremă. Sunt fericit şi mulţumit că am pus şi eu o cărămidă la imaginea României. Şi am pus nu numai la Jocurile Olimpice, am pus şi la alte competiţii majore. Dar, dacă mă întrebaţi, pot să spun că sunt nemulţumit că nu am reuşit să iau un titlu mondial. Am luat doar bronz la Campionatele Mondiale în cariera mea, nu şi aur. În condiţiile în care am luat aur la toate celelalte competiţii la care am participat. Am rămas puţin dator României la acest capitol, dar o să încerc să compensez din postura de preşedinte de federaţie”, a menţionat fostul sporti. În vârstă de 55 de ani, Sorin Babii a mai declarat că în România sportivii sunt răsplătiţi pentru performanţele obţinute, însă de multe ori aceştia sunt blamaţi când nu se ridică la nivelul aşteptărilor, potrivit Agerpres.

„Dacă ar fi să vorbim răsplata pentru marile performanţe, adică despre medaliile olimpice şi mondiale, eu aş spune că este în regulă sub aspect financiar, din punctul meu de vedere. Pentru că eu fac comparaţia cu răsplata din perioada în care erau eu sportiv (n.r. – între 1985 şi 2008). Acum premiile sunt foarte motivante şi mult superioare. Însă, din păcate, noi, românii, avem o meteahnă din aceasta balcanică… o meteahnă care ne face să uităm tot ce a făcut un sportiv atunci când acesta, la un moment dat, nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Iar atunci lumea are tendinţa de a blama şi de a vorbi de rău, fără să înţeleagă că şi sportivul acela este un om. Şi poate că în ziua competiţiei a întâmpinat o situaţie mai deosebită, poate avea o problemă în familie… nu ai de unde să ştii. Mă deranjează atunci când se fac aprecieri de genul: ‘Sportivul a pierdut medalia de aur’. Păi, ce, sportivul român a venit cu medalia de aur de acasă şi a pierdut-o pe acolo? Nu ai cum să pierzi ceva ce nu ai câştigat. Mă mai deranjează aprecieri de genul: ‘Sportivul nu şi-a dorit’. Cine spune că un sportiv nu şi-a dorit să câştige, nu ştie despre ce vorbeşte. Este exclus ca un sportiv să meargă la o competiţie majoră şi să nu îşi dorească să câştige. Noi trebuie să înţelegem că la întrecerea respectivă participă şi alţi sportivi, care sunt cei mai buni din lume. Iar de multe ori sportivii români câştigă, însă nu întotdeauna. În câte domenii avem rezultate comparabile cu rezultatele din sport? Adică să fim pe locul 1 sau măcar pe podium?”, a precizat Babii, potrivit Agerpres.

Născut în 14 noiembrie 1963, la Arad, Sorin Babii a început tirul sportiv la 13 ani, iar ulterior a reprezentat România la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice. Palmaresul său include două medalii la JO (una de aur, una de bronz), două la Campionatele Mondiale (două de bronz) şi douăsprezece la Campionatele Europene (trei de aur, şase de argint şi trei de bronz).

În prezent, Sorin Babii este preşedinte al Federaţiei Române de Tir Sportiv (FRTS), aflându-se la cel de-al treilea mandat în această funcţie.